Podvodni lokator traži nestali avion

Brod australijske ratne mornarice „Oušen šild“ koji za sobom vuče lokator za signale američke mornarice, i britanski „HMS Eho“ koji ima opremu za podvodnu potragu tragaće na dužini od 240 kilometara u južnom delu Indijskog okeana - naveo je vođa agencije koja koordinira potragu Engus Hjuston.

Još postoji nada
Još postoji nada da će brodovi primiti signal iz crne kutije čija baterija traje oko 30 dana i uskoro bi mogla da se istroši.
"Približavamo se trenutku kada bi baterija mogla da se isprazni", priznao je juče koordinator potrage Engus Hjuston.

On je objasnio da potraga pod vodom počinje tamo gde je najveća verovatnoća da je avion pao. Crne kutije emituju kratak ping zvuk koji oprema na brodu može da detektuje.

Prema procenama stručnjaka, do ponedeljka postoji mogućnost da takozvani pinger pronađe crne kutije. Let 370 nestao je sa radara 8. marta, što znači da će crne kutije svakog časa prestati da emituju zvuk, pošto baterije na tim uređajima traju oko 30 dana.

Istovremeno, malezijski opozicioni lider Anvar Ibrahim optužio je vladu da krije informacije o letu MH370.

Anvar je rekao da je “zbunjen” zbog toga što malezijska vojska nije uspela da odgonetne šta se dogodilo sa avionom, iako je uočila da se “boing 777” vraća nazad u vazdušni prostor Malezije posle misterioznog skretanja.

"Nažalost, način na koji se ovome pristupilo posle nekoliko prvih dana apsolutno izaziva sumnju. Jedna činjenica je nesporna. Informacija ključna za razumevanje šta se dogodilo navodno nedostaje. Mislim da vlada zna više od nas"
, kazao je Anvar u intervjuu za britanski „Dejli telegraf”.

U potrazi u ovom trenutku učestvuje osam zemalja koje predvodi Australija. Traganje se odvija na prostoru od oko 217.000 kvadratnih kilometara Indijskog okeana, oko 1.700 kilometara severozapadno od Perta, javljaju agencije.

Brod "Okeanski štit" australijske mornarice i britanski brod HMS Eho sa sofisticiranom opremom za detektovanje signala crne kutije vratili su se danas u oblast koja je, kako se nadaju oni koji sprovode operaciju, blizu mesta na kome je avion pao.

U današnjoj operaciji potrage učestvuje još devet brodova i 13 vojnih i civilnih aviona.

Vremenski uslovi u toj oblasti danas su uglavnom povoljni, osim što je moguća pojava kiše.

Još nisu pronađeni ostaci aviona koji se, kako se pretpostavlja, srušio u južnom delu Indijskog okeana nakon dramatičnog skretanja sa kursa manje od sat vremena nakon poletanja iz Kuala Lumpura za Peking.

Izvor: Blic/ foto: AP Photo/Nick Perry/Pool

Pogledajte još