Anastasijin otac: Krivične prijave protiv lekara i RFZO

Devetogodišnja Anastasija Trajković (9) iz Vranja, koja je bolovala od hordoma, teškog oblika tumora, preminula je juče ujutru u svom domu u Vranju, nakon što je dan ranije upala u komu.

"Poslednjih dana pričala nam je da ima ružne snove. A onda pre nego što je upala u komu pitala je koliko je sati. Kada smo joj rekli da je četiri sata, rekla nam je “odlazim u svoju kućicu, tamo me čekaju drugarice”. Pozdravila se sa nama i rekla da nas voli. To su bile njene poslednje reči",
priča uplakano Anastasijin otac.

On najavljuje krivične prijave protiv svih koji su pogrešili u lečenju. Počevši od lekara koji nisu uspeli da postave pravu dijagnozu, pa do RFZO koji je odugovlačio sa slanjem Anastasije u Prag na protonsko zračenje, piše "24sata".

"Lekari su omanuli na samom početku. U Vranju umesto da rade biopsiju, oni su je operisali. Niškim lekarima trebalo je 40 dana da nam kažu dijagnozu. Kasnije se ispostavilo da nije bila tačna. Lutali smo, a mojoj princezi je bilo sve gore. Bol je prevelik",
priča Dragan Trajković.

Dete je pre godinu dana operisano u Nišu zbog polipa. Onda je utvrđeno da nije polip u pitanju već maligni tumor, zbog čega je u Beogradu izdržala četiri ciklusa hemoterapije bez potrebe. Usledila je nova dijagnoza - tumor hordon.

Nakon toga je Anastasija izdržala još četiri operacije. Izgubljeno vreme upotpunio je i RFZO, odnosno prvostepena komisija koja je odbila zahtev roditelja iako je imala sve zakonske uslove za odlazak na zračenje. Nakon pritiska javnosti, drugostepena komisija je odobrila putovanje u Češku.

Anastasija je u Pragu izdržala 11 protonskih zračenja, ali je zbog pogoršanja bolesti prebačena u drugu kliniku za onkološke pacijente. Šanse za njen oporavak tada više nije bilo jer je tumor metastazirao. Po povratku, neko vreme je bila na Institutu za majku i dete, a nakon toga u bolnici u Vranju, odakle je otpuštena kući, jer je to bila i njena, ali i želja njenih roditelja.

Sahrana je zakazana za sredu u 13 sati na Donjevranjskom groblju.

Izvor: 24sata

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.