Anastasijin otac: Krivične prijave protiv lekara i RFZO

0

Mnogo propusta je učinjeno u njenom lečenju, a sve je krenulo od niških lekara koji nisu mogli da uspostave dijagnozu. Dao sam sve, žao mi je što nisam mogao da je spasim, kaže Anastasijin otac Dragan Trajković.

Devetogodišnja Anastasija Trajković (9) iz Vranja, koja je bolovala od hordoma, teškog oblika tumora, preminula je juče ujutru u svom domu u Vranju, nakon što je dan ranije upala u komu.

“Poslednjih dana pričala nam je da ima ružne snove. A onda pre nego što je upala u komu pitala je koliko je sati. Kada smo joj rekli da je četiri sata, rekla nam je “odlazim u svoju kućicu, tamo me čekaju drugarice”. Pozdravila se sa nama i rekla da nas voli. To su bile njene poslednje reči”,
priča uplakano Anastasijin otac.

On najavljuje krivične prijave protiv svih koji su pogrešili u lečenju. Počevši od lekara koji nisu uspeli da postave pravu dijagnozu, pa do RFZO koji je odugovlačio sa slanjem Anastasije u Prag na protonsko zračenje, piše 24sata”.

“Lekari su omanuli na samom početku. U Vranju umesto da rade biopsiju, oni su je operisali. Niškim lekarima trebalo je 40 dana da nam kažu dijagnozu. Kasnije se ispostavilo da nije bila tačna. Lutali smo, a mojoj princezi je bilo sve gore. Bol je prevelik”,
priča Dragan Trajković.

Dete je pre godinu dana operisano u Nišu zbog polipa. Onda je utvrđeno da nije polip u pitanju već maligni tumor, zbog čega je u Beogradu izdržala četiri ciklusa hemoterapije bez potrebe. Usledila je nova dijagnoza – tumor hordon.

Nakon toga je Anastasija izdržala još četiri operacije. Izgubljeno vreme upotpunio je i RFZO, odnosno prvostepena komisija koja je odbila zahtev roditelja iako je imala sve zakonske uslove za odlazak na zračenje. Nakon pritiska javnosti, drugostepena komisija je odobrila putovanje u Češku.

Anastasija je u Pragu izdržala 11 protonskih zračenja, ali je zbog pogoršanja bolesti prebačena u drugu kliniku za onkološke pacijente. Šanse za njen oporavak tada više nije bilo jer je tumor metastazirao. Po povratku, neko vreme je bila na Institutu za majku i dete, a nakon toga u bolnici u Vranju, odakle je otpuštena kući, jer je to bila i njena, ali i želja njenih roditelja.

Sahrana je zakazana za sredu u 13 sati na Donjevranjskom groblju.

Izvor: 24sata

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.