Odličan za lečenje disajnih puteva: Napravite sami med od maslačka

Ovaj žuti cvet je mnogo više od toga, a danas je poznat kao izrazito lekovita i jestiva biljka, idealna za prolećno čišćenje organizma, što je svakom i više nego dobrodošlo. Sadrži više od 30 sastojaka koji pomažu prilikom otapanja organskih otpadaka koji mogu naštetiti organizmu čoveka.

Med od maslačka odličan je za lečenje disajnih puteva te za sve one koji imaju problema s respiratornim organima i grloboljom, smetnjama u varenju i bolovima u želucu. Najbolje od svega što med može napraviti svaka osoba s malo vremena i volje.

1. Potrebno je: 700 cvetova, 5kg šećera, 5 litara vode, 7 limuntusa, a umesto limuntusa može 7 svežih limuna, koji se iseku na kolutiće.

Priprema
: kuvati maslačak bez šećera 1sat, pa ga procediti, dodati šećer pa ga kuvati sat vremena.

2. Potrebno je: 300 g žutih cvetova maslačka, 1 limun, pola pomorandže, 1 kg nerafinisanog šećera, 1 litra vode.

Priprema: Uzmite 300 g žutih cvetova maslačka i stavite u hladnu vodu te pustite da se voda lagano zagreje. Maknite sa šporeta i ostavite da odstoji preko noći. Drugi dan uzmite cedeljku i procedite te pomešajte sa šećerom, limunom i pomorandžom. Lonac ponovno stavite na laganu vatru. Smesu ohladite i pazite kako bi postignuli određenu gustinu, jer med ne sme biti previše gust, a ni redak. Najbolji način je mešati sve vreme.

Izvor: Namirnice.ba
Foto: yayimages

Pogledajte još