Sve više mladih zavisnika: Roditelji će na osnovu vlasi kose moći da provere sumnje

Na skupu na kojem je označen početak saradnje Specijalne bolnice i Instituta za sudsku medicinu, ukazano je da su nam korisnici psihoaktivnih supstanci sve mlađi, ali da je prisutan trend smanjenja heroinskih zavisnika.

Saradnja dve institucije, između ostalog, treba da omogući roditelju, staratelju, da donošenjem kose deteta sazna da li je za poslednjih meseca dana uzimalo drogu, rekao je direktor bolnice Aleksandar Vujošević i naveo da se mogu raditi testovi i iz uzoraka urina, krvi, pljuvačke...

"Roditelji prvi posumnjaju, ali obično poslednji saznaju", rekao je dr Vujošević i naveo da je cilj saradnje dve ustanove edukacija, prevencija i ukazivanje na narkomaniju kao veliki društveni problem.

Uzorci mogu i anonimno da se donesu, rečeno je na skupu i navedeno da saradnja započinje u okviru projekta "Unapređivanje prevencije i ranog otkrivanja zloupotrebe psihoaktivnih kontrolisanih supstanci u Republici Srbiji".

Takođe, zaposleni u bolnici moći će da prate koncentraciju leka kod pacijenta, da li pacijent koristi nešto na svoju ruku, koja doza leka je optimalna...rečeno je na skupu.

Projekat finansira Ministarstvo zdravlja za period og godinu dana, a dr Vujošević i upravnik Instituta za sudsku medicinu Slobodan Nikolić očekuju da će biti produžen.

Prof. Nikolić je podsetio da Institut, koji radi u sastavu Medicinskog fakulteta, od nedavno ima nacionalnu referentnu laboratoriju za psihoaktivne supstance, otvorenu donacijom EU vrednom 2,5 miliona evra.

On je podsetio da Ministarstvo zdravlja sastavlja listu psihoaktivnih supstanci, na kojoj je izmedju ostalih i biljni tamjan, osveživač prostora, koji je inače lako dostupan i podsetio na potencijalnu opasnost od energetskih pića.

Prodekan za nastavu Medicinskog fakulteta Petar Bulat ukazao je na sve veću pošast, sintetičke supstance i nove droge u opticaju, na koje, kako je rekao, nemamo potpuni odgovor.

Izvor: Blic
Foto: Yayimages/Wavebreaker

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.