Xiao Mao

Dinamičan način života nametnuo je da tokom celog dana nekuda žurimo jer slobodnog vremena je sve manje. Svaki trenutak je bitan. Važno nam je kolika je gužva u saobraćaju, koliko čekamo prevoz, da li je red u banci predug… Važno je čak i koliko čekamo na pripremu hrane u restoranu. Čekati na fantastičan obrok 5 minuta je uvek prihvatljivo bez obzira u kolikoj smo žurbi. Upravo toliko vremena treba veštom kuvaru novootvorenog restorana “Xiao Mao” da pripremi neko svoje remek-delo. 

Smešten je u samom centru grada u Višnjićevoj ulici. Urađen je na dva nivoa, s tim što se u prizemlju može sedeti samo za šankom, dok je galerija namenjena onima koji zahtevaju malo više komfora. Tu se nalaze okrugli stolovi, koji su neizostavan deo enterijera u svim restoranima kineske kuhinje. Toplinu prostoru daje kombinacija narandžaste i oker boje. 

Kineska kuhinja predstavlja spoj znanja, filozofije i umetnosti. “Mali Mao” nudi jedan deo njene neograničene raznovrsnosti.
Za početak obroka preporučuju hladnu pačetinu sa ljutom susamovom pastom po ceni od 350 dinara ili kiselo ljutu supu, koja je 150 dinara. Cene toplih jela kreću se od 450 do 850 dinara. 

Izdvajaju pačetinu sečuan, slatko kiselu piletinu sa ananasom, mao svinjetinu u pikantnom sosu i vatrenu svinjetinu. Morski plodovi i riba su važan segment kineske kuhinje pa ih i ovde ima u nekoliko varijanti. Škampi u slatko-kiselom sosu, kraba u ljutom sosu ili riba kuvana na pari zvuče dovoljno primamljivo. Vegetarijance će obradovati specijaliteti kao što su mao patlidžan ili prženo povrće u finom sosu. 

Ukoliko ste raspoloženi za pekinšku patku, letećeg šarana ili kineske ćufte u lastavičijem gnezdu, moraće da ih naručite dan ranije.To su specijaliteti za četiri osobe i koštaju 4.000 dinara. 

Imali smo prilike da probamo govedinu u sosu od kamenica. Uspeli smo da saznamo i recept: tanki listići goveđeg buta se proprže na ulju, zatim se doda praziluk i baby corn. U voku se proprži beli luk i sos i brzo meša uz dodavanje vode. Meso se ubaci u sos kada dostigne gustinu mleka. Ovaj specijalitet odličnog ukusa košta 450 dinara. Carska piletina je bila drugo jelo koje smo probali. Crvena i zelena paprika, bambus, praziluk, pečurke, kikiriki i pileće belo meso znalački pripremljeni čine takav spoj ukusa koji vas neće ostaviti ravnodušnim.

Da doživljaj bude potpun koristite štapiće jer samo u malim zalogajima možete na pravi način da uživate u ovim izvanrednim ukusima.

Tekst: Marija Milenković
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još