Kijevski tenkovi krenuli ka ulazu u Slavjansk, petoro mrtvih

Kad se pet lakih oklopnih vozila ukrajinske vojske približilo kontrolnom punktu iz pravca Svjatogorska, grada nad kojim je zvanični Kijev juče ponovo preuzeo kontrolu, proruski demonstranti su zapalili barikade od guma u pokušaju da smanje vidljivost.

U roku od pola sata su ukrajinske snage, međutim, preuzele kontrolu nad kontrolnim punktom, koji se nalazi u blizini sela Hrestišče, naveo je novinar Rojtersa, dodajući da se tokom incidenta nisu čuli nikakvi pucnji.

Agencija AFP je javila da je ukrajinska vojska u oklopnim vozilima prošla taj kontrolni punkt i krenula ka ulazu u grad.

Kijev: Petoro mrtvih u sukobima
U operaciji ukrajinskih snaga za ponovno preuzimanje kontrole u Slavjansku jutros je poginulo do pet pripadnika proruskih snaga, dok je jedan ukrajinski oficir ranjen, saopštilo je ukrajinsko Ministrastvo unutrašnjih poslova. Ministarstvo dodaje i da su uništene i tri barikade separatista na ulazu u taj grad.

Izveštač francuske agencije navodi da je u akciju, pored oklopnih vozila, uključen i jedan helikopter, kao i da se prilikom nadletanja helikoptera mogu čuti pucnji. Proruski demonstranti, koji su dosad držali pod kontrolom Slavjansk, sada se povlače na defanzivne položaje.

Portparol lokalnih snaga samoodbrane Stela Horočeva je za AFP izjavila da je svim civilima naloženo da napuste zgradu gradske skupštine u Slavjansku.

“Naoružani ljudi koji štite skupštinu će ostati na svojim pozicijama”, istakla je ona.

Napad u Artemivsku, vraćena zgrada u Mariupolju

Ukrajinska vlada je danas saopštila da su njene trupe sinoć odbile napad na bazu u Artemivsku, gradu izmedju Donjecka i Slavjanska na istoku zemlje.

Jedan ukrajinski vojnik je zadobio povrede kad je oko 70 ljudi, za koje je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov na svom profilu na Fejsbuku napisao da su ih predvodili ruski vojnici, napalo vojnu bazu u Artemivsku, preneo je Rojters.

Avakov je dodao i da su proruski demonstranti napustili zgradu gradske skupštine u Mariupolju, industrijskom gradu na obali Crnog mora, kao i da se gradonačelnik tog grada vratio na svoje radno mesto, što je u skladu sa dogovorom postignutim sa Rusijom na pregovorima u Ženevi 17. aprila.

Izvor: Blic
Foto: AP Photo/Mika Velikovskiy

Pogledajte još