UDAR SREĆE: Dobili udarac u glavu i postali genijalci

Matematički genije

Jason Padgett je napustio školu i radio kod oca u salonu nameštaja. U 31. godini života je preko noći postao matematički genije kada je zadobio udarac u glavu tokom pljačke.

Dijagnostikovan mu je sindrom “eksperta“, pri kome povreda mozga pretvara prethodno normalne ljude u eksperte iz matematike, umetnosti ili muzike. Jason, napunio 43, je jedan od retkih ljudi na svetu koji može da nacrta fraktale rukom.

Iako je povreda glave nesumljivo traumatično iskustvo, za neke je to neočekivano otkrovenje.

Kalendarske kalkulacije

Orlando Serrell je sa 10 godina dobio udarac u glavu. Pogodila ga je bejzbol loptica.

“Nisam rekao roditeljima“, rekao je, “samim tim, nisam imao medicinski tretman“.

Imao je strašne glavobolje narednih godinu dana, ali kada je bol napokon prestao, Orlando, koji sada ima 44 godine, je shvatio da može da se priseti dana u nedelji za bilo koji datum.

Može da izvršava neverovatne kalendarske kalkulacije – koliko dana ima između dva datuma, ili koliko puta je 12. mart pao u četvrtak. Na primer: pitajte ga za februar 1983., a on će vam reći: “Petak. Padala je kiša. Jeo sam picu“.

Slikarstvo i poezija

Bivši zatvorenik Tommy McHugh je imao sreću da preživi subarahnoidalnu hemoragiju (vrsta moždanog udara) 2001. godine kada je imao 51.

Rekao je: “Probudio sam se u bolnici, pogledao kroz prozor i video kako su na drvetu “isklijali“ brojevi, 3, 6, 9. Onda sam počeo da rimujem“.

Oštećenje koje je njegov mozak doživeo mu je dalo neverovatan nagon da slika i rimuje. On je postao toliko plodonosan da su zidovi njegove kuće u Merseysideu, Birkenhead, bili prekriveni slikama kada je platno za njega postalo previše skupo.

Genije klasične muzike

Tony Cicoria je ortopedski hirurg koga je udario grom u parku 1994. Medicinska sestra koja je bila u blizini mu je spasila život reanimacijom. Nakon toga, njegov život se vratio u normalu.

Međutim, uskoro nakon ove nesrećne situacije, osetio je neobjašnjivu potrebu da sluša klavir i klasičnu muziku, a onda je osetio potrebu i da svira klavir, iako nikada pre toga nije imao želju da svira bilo koji muzički instrument.

Kupio je neke note i krenuo da uči klavir pre nego što je počeo da komponuje svoja, komplikovana dela.

Doktor Cicoria ima 62 godine i živi u Njujorku.

Jezik

Kada je Ben McMahon ostao da leži u komi nakon saobraćajne nesreće, njegovi roditelji nisu gajili nikakvu nadu da će se ikada probuditi.

Ali nakon nedelju dana, australijski student se probudio iz kome i počeo da govori mandarinski.

“Sve je nekako maglovito, ali kada sam se probudio iz kome i video kinesku medicinsku sestru, pomislio sam da se nalazim u Kini“, rekao je Ben. Ima 22 godine.

“Bilo je kao u snu. Počeo sam da govorim kineski – to su bile moje prve izgovorene reči“.

Ben se na kraju prisetio i engleskog, koji mu baš i nije išao u školi, ali ga njegov novi talenat nije napustio. Znanje kineskog jezika je iskoristio da zarađuje za život kao turistički vodič u Australiji, a počeo je da radi i na televiziji Au My Gau – O moj bože – televizije na kineskom koja pomaže doseljenicima da se priviknu na nov život u Australiji.

Izvor: Mirror

Foto: Mirror

Foto naslovna: SimpleProgrammer

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.