Kakve žene biraju bogati, a kakve siromašni?

0

Muškarce u bogatijim zemljama, odnosno onima kojima je zdravstvena nega najbolja, više privlače ženstvenije crte lica kod pripadnica suprotnog spola, dok one u siromašnijim zemljama u kojima se teže živi, privlače žene s grubljim facijalnim karakteristikama, pokazala je studija.

Među državama u kojima je sprovedeno istraživanje, pokazalo se da Japanci najviše od svih vole nežne, blage i meke crte lica, a Nepalci najmanje.

Tim na čelu s Urszulom Marcinkowskom, biologom na Univerzitetu u finskom Turkuu, kaže da je evolucija dovela do toga da muškarci koji žive u težim uslovima biraju muškobanjaste žene.

Za studiju, objavljenu u britanskom časopisu “Biology Letters”, naučnici su zatražili od 1.972 heteroseksualna muškarca iz 28 zemalja da izaberu najprivlačnije lice mlade žene. Dobili su dvadeset pari fotografija, a svaki par prikazivao je isto lice s tim da je jedna fotografija bila urađena u fotošopu, kako bi se licu dale ženstvenije crte – veće oči, punije usne, okruglija vilica i manje izražene obrve, dok je na drugoj fotografiji bilo upravo obrnuto.

Rezultati su suprotni dosadašnjim hipotezama da muškarci u siromašnim zemljama sa slabom zdravstvenom negom posebno vole ženstveni izgled, koji bi trebao biti znak dobre plodnosti i dobrih gena.

Izvor: Jutarnji.hr

Foto: Guardian

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.