INTERVJU: Dražen Žerić Žera

Jedna od najpopularnijih sarajevskih grupa “Crvena jabuka”, nedavno je održala koncert u klubu "Miracle lounge" u Budvi. Članovi “Jabuke” svirali su gotovo sve najveće hitove, a o novoj pesmi “Jazz ba”, koja je postala ultra hit, novom albumu, planovima i životu, pričao nam je rođeni Mostarac, poznat pod nadimkom Žera.

- Pesma “Jazz ba”, je za kratko vreme postala veliki hit, ceo Jadran je peva. Ideja o pesmi je bila moja. Pesma je nastala spontano, zato je i zezatorski tekst. Pošto smo odatle odakle smo, pesma je zezatorska... Da smo odnekud drugo, tekst bi bio nameran.

U toj pesmi se pominje i Obama, a i u spotu uz tu pesmu. Zašto...?
- Obama je vedar lik, njegova pobeda nas je sve obradovala. Ali i pesma i spot su nastali pre njegove pobede, pa smo čak i poslanstvu u Americi poslali materijal čim smo ga završili. Pošto već imamo jednog crnca Antimona, rešili smo da se u spotu nađe još jedan, Obama. Ali u spotu ste mogli da vidite i Buša!

Otkud u spotu crnac Ahmed Al Rahim – Antimon, koji glumi u hrvatskoj humorističkoj emisiji „Večernja škola“?
- Antimon i "Crvena jabuka" sarađuju već dugo, mi nastupamo zajedno na jednom brodu, tako da je odatle potekla ideja o ovakvoj saradnji.

Dugo trajete, menjali ste sastav ljudi ali je pravac ostao isti, ima sete, humora, životnih situacija... šta vas vodi ka tom?
- Ljubav, samo ljubav. Ja živim i radim za ljubav.

Imali ste na ranijim albumima goste poput Kemala Montena, Halida Bešlića... da li će ih opet biti?
- Mi ništa ne planiramo kada su takve stvari u pitanju. Ako se desi, desi se. Saradnja sa Halidom je ispala odlično, a za dalje ćemo videti.

Nedavno ste dobili blizance, da li to menja vaš umetnički život?
- Super se osećam u ulozi oca, naravno kada nisam na putu, tada imam vremena da se posvetim bliznakinjama. I ništa mi nije teško. Pomažem mojoj Barbari u onim stvarima koje muškarac može da radi, doduše nekad i dojim...(smeh)

Da li ćete doći u Beograd?
- Doći ću.... ali turistički!

Možda neka saradnja sa pevačem ili muzičarem iz Beograda?
- Što se saradnje tiče, već sam rekao, zašto da ne, ali ako se desi, desi se, za sada ništa nije u planu.

Planovi za dalje?
- Promovišemo album “Volim te” i dalje, sviramo stalno. Spremamo se za obeležavanje 25 godina postojanja grupe, tako da će sledeće godine biti puno koncerata. A što se mene lično tiče, spremam se da dobijem trojke u pauzi između koncerata, i dosta od mene.

Ovim albumom Žera i "Jabuka" su obradovali svoju publiku, ali i one koji tek otkrivaju nostalgičnost jednog vremena koja se nalazi u njihovim pesmama. Petnest novih pesama su u veselijem ritmu, dok su one tužnije za sada ostavljene po strani, za neku drugu priliku.

Teks: Jelena Antonijević

Pogledajte još