Otkriveno kako je ženama koje su rođene bez vagine!

Kod ove devojke je otkriven Majer-Rokitanski-Kister-Hauzerovim sindromom (MRKH) sindrom koji karakteriše odsustvo vagine, materice i grlića i to je kogenitalna abnormalnost koja pogađa jednu od 5.000 žena. što znači da, još dok su bile u majčinoj utrobi, nije im se razvio reproduktivni sistem. Iako najčešće imaju jajnike, nemaju matericu, cervikalni i vaginalni kanal.

Plastični hirurzi u Buenos Ajresu izveli su posebnu vaginoplastiku koristeći kožu sa butine devojke. Ovo dozvoljava hirurzima da izbegnu otvaranje ženinog stomaka i uzimanje dela debelog creva, što je uobičajen način za izvođenje zahvata, prema tvrdnjama hirurga Hektora Lanze.

Operacija je urađena 2012. godine ali je tek sada postala poznata nakon objave u jednom magazinu o plastičnoj hirurgiji.

Na tu priču se nadovezuju i četiri žene koje pate od istog sindroma, a ugrađene su im vagine koje su napravljene u laboratoriji.

Od parčenceta tkiva pacijentkinje, veličine polovine poštanske marke, hirurzi su uspeli da izazovu deobu ćelija, a zatim da uzgoj potpuno novo tkivo.

Napravili su specijalni bio-razgradivi kalup, oblikovan prema meri vagine svake žene, oko kojeg je tkivo raslo. Šest nedelja kasnije, žene su operisane.

Da bi im ugradili veštačku vaginu, hirurzi su prvo morali da probiju kanal u predelu karlice. Zatim su novo tkivo povezali s već postojećim organima u telu žene. Nakon nekoliko nedelja, u laboratoriji uzgojeno tkivo uspešno se povezalo sa neuronima i krvnim sudovima i nakon što se kalup razgradio, one su dobile potpuno funckionalne polne organe.

-Osam godina smo pratili naše pacijentkinje, koje su u trenutku operacije imale između 13 i 18 godina, i sve četiri danas su u stanju da osete seksualnu želju, imaju bezbolan seks i da dožive orgazam! – rekao je doktor.

-U početku nije bilo lako misliti da će deo vašeg tela biti napravljen u laboratoriji. To je teško da se razume. Ali kako godine prolaze i sa dobrim rezultatima, otkrićete drugačiji način života koji nije daleko od normalnog – opisala je jedna žena kojoj je ugrađena veštačka vagina.

Žene sa MRKH imaju jajnike koji normalno funkcionišu, kao i znake puberteta, ali nemaju menstruaciju i ne mogu da rađaju decu. Ovaj sindrom se može otkriti tek u tinejdž godinama jer spoljašnost polnog organa izgleda normalno. Najčešće bude oktriven kada devojka pokuša da ima seks ili shvati da je trebalo da ima menstruaciju.

Mnogim ženama može da se napravi vaginalni kanal tretmanom dilatacije mišića. Nakon toga one mogu da imaju odnose, a i njihova jajašca mogu biti uklojnena i korišćena u surogat materinstvu.

alo