Žarko Laušević stigao u Beograd, prethodnih dana bio tajno u CG

Žarko Laušević, osuđen za dvostruko ubistvo koje je počinio 1993. u Podgorici, nakon 15 godina svojevoljnog izgnanstva ponovo je u Crnoj Gori. Kako nezvanično saznajemo, u nedelju uveče sastao se sa prijateljima u strogoj tajnosti u jednom podgoričkom stanu, a sada je došao u Beograd.

Stigao je u pratnji jednog prijatelja, noseći samo jedan kofer. Sačekala ih je nepoznata ženska osoba,a na pitanja okupljenih novinara kako je i da li se oseća dobro samo je potvrdno klimnuo glavom.

Zbog straha od krvne osvete, Žarko ne izlazi na ulicu, a porodica krije da je uopšte u Crnoj Gori.

Tragedija velikog glumca dogodila se 31. jula 1993. godine, kada je njega i njegovog starijeg brata Branimira napala grupa nasilnika u kvartu preko Morače.

Žarko je, braneći brata i sebe, dvojicu mladića ubio iz pištolja, a jednog teško ranio. Osuđen je na 15 godina zatvora, a nakon što je tadašnji Savezni sud ukinuo presudu, Laušević je ponovo izveden pred sud i u februaru 1998. osuđen na četiri godine zatvora zbog dvostrukog ubistva u prekoračenju nužne odbrane.

Budući da je Laušević pre izricanja presude odležao već četiri i po godine, pušten je na slobodu. Ubrzo potom otišao je iz zemlje, živi u Njujorku i radi fizičke poslove. Punih 15 godina kasnije ponovo je posetio domovinu.

Sloboda nije moja reč
Žarko Laušević je 2011. godine objavio knjigu “Godina prođe, dan nikad”, ispovest o ubistvu, kazni i zatvorskim danima. Prošle godine objavio je novu ispovest - “Druga knjiga”.
- Čovjek koji je ubio nikada više ne može biti slobodan. Sloboda nikada više ne može biti moja riječ - napisao je Laušević.
O njegovom životu snimljen je film „Lauš“ po ideji, scenariju i u režiji Branke Bešević Gajić.

Izvor: Blic

Pogledajte još