U zdravom telu...

Pravilna ishrana donosi zdravlje, poboljšava mentalne sposobnosti, produžuje životni vek, povećava snagu i izdržljivost. Ishrana je jedna od najznačajnijih navika koja može stvoriti snažne predispozicije ka različitim bolestima, a takođe ima moć i da ih spreči, smanji ili otkloni. Poznato je da ljudi prvo vizuelno obrađuju podatke, zato je danas, čini se više nego ikada, dobar fizički izgled imperativ. 

Do "idealne figure" najlakše možemo doći ukoliko se bavimo fizičkim aktivnostima i ako nam je režim ishrane pravilan. Upravo zbog toga odlučili smo da porazgovaramo sa Vladimirom Vujovićem, nutricionistom i savetnikom za dijetetiku. 

Na osnovu čega pravite plan ishrane?
- Kod nutricioniste nema nekog magičnog plana, da jedeš sve, a da gubiš kilograme. To je najidealnija formula ali nemoguća jer ja nisam mađioničar. Prvo uzimam informacije neophodne za izradu plana ishrane: koliko osoba ima kilograma, koliko je visoka, koliko ima godina, čime se bavi, njeno radno vreme… Ishrana se u principu usklađuje sa njenim potrebama, mora da bude praktična, ne samo da se napravi nešto što bi bilo idealno, a neizvodljivo. Jako je važno da li je osoba alergična na neku namirnicu jer ako jeste ona neće biti zastupljena. Dostavlja se krvna slika, koja daje informacije o stanju organa. Postoji vaga “Tanita”, koja meri procenat mišića, masti i vode u organizmu. Na osnovu toga vršim praćenje, gledam koliko neko procentualno gubi masti koliko dobija mišića. 

Nakon koliko vremena su rezultati vidljivi?
- Kada se krene sa redukcijom kilograma nakon dve nedelje dolazi se na kontrolu. Korekcija plana se radi nakon nedelju dana jer plan je sedmodnevan. Nakon sedam dana možeš samo da osetiš kako ti to prija. Mesec dana je minimalan period da se vide neki rezultati. 

Koja je ključna razlika izmedju dijete i plana koji napravi nutricionista?
- Ključna razlika između dijete i plana koji će napraviti nutricinista je to što će nutricionista napraviti takav plan gde će se namirnice izbalansirati pravilno, a kalorijska vrednost će se redukovati. Važno je i da se odredi optimalna količina namirnica za određenu osobu. Za svaku osobu je različito. Postoji formula na osnovu koje se dobija potreba za energetskom vrednošću koja se smanji za određeni broj kalorija da bi rezultat bio smanjenje telesne težine, ukolik(old_image)o je to cilj. 

Postoji li plan ishrane i za dobijanje na telesnoj težini?
- Ako neko hoće da se ugoji pravi se plan takav da namirnice unosi u većoj količini uz dodatak vitamina i minerala. Dobro je da kao dodatak ishrani koriste suplemente. To je potpuno prirodan dodatak bez ikakvog štetnog efekta na organizam. Po sastavu su odlični i vrlo ukusni. Na primer, surutka u prahu, praktično je bez kalorija, a vrlo je ukusna i priprema se za 5 minuta. Suplementi su odlična brza hrana za ljude koji nemaju vremena. 

Šta nam možete reći za slatkiše?
- Slatkiši su namirnice koje su bezvredne, prazne kalorije. Nije isto da li ćeš uneti 1.000 kalorija, a da to potiče iz slatkiša ili potiče iz proteina. Bitno je shvatiti šta dobijaš sa njima, a šta bez njih. Sa jedne strane imaš trenutnu satisfakciju grickanja slatkiša, a sa druge dugotrajni osećaj prijatnosti u svom telu. Treba samo izabrati. Najgora varijanta je posle ručka pojesti desert jer si već uneo dovoljan broj kalorija u organizam.Tako se ubacuje samo prost šećer koji će se sigurno pretvori u masti. Sokovi se takođe ne preporučuju. Voda je idealno piće jer nadoknađuje izgubljenu tečnost i podstiče izbacivanje toksičnih materija. Takođe preporučujem limunadu i cedevitu light, ali u određenim količinama.

Koliko korigovan režim ishrane može predstavljati problem osobi koja se hrani u restoranima?
(old_image)- Restorani nude dosta kvalitetne obroke. Ono što ne sme da se uzima su uslovno rečeno namirnice koje goje kao što su krompir, brusketi... Grilovana riba sa grilovanim povrćem je izuzetno dijetalno jelo ili neka bezmasna supica. Druga stvar, ne mora se pojesti cela porcija. Poenta je da jedeš koliko ti prija.

Šta mislite o testu intolerancije?
- Rezultati testa intolerancije ponekad zahtevaju da osoba iz ishrane izbaci mleko, piletinu i druge korisne namirnice. Smatram da to nije dobro. Ne priznajem ni ishranu na osnovu krvne grupe.

Koliko košta izrada plana ishrane?
- Izrada kompletnog plana za smanjenje telesne težine, odnosno redukciona dijeta, sa korekcijama, košta 2.000 dinara. Ista je cena i za izradu plana ishrane namenjenog onima koji žele da povećaju telesnu težinu. Cena izrade plana za snižavanje holesterola i triglicerida, kao i za dijetu za lečenje anemije je 1.600 dinara. Postoje i planovi ishrane za decu predškolskog i školskog uzrasta, kao i plan ishrane za jačanje imuniteta...

Tekst: Marija Milenković
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još