Veterinari počeli dezinfekciju gazdinstava u Obrenovcu

Na osnovu saglasnosti koju je dao Opštinski štab, počela je dezinfekcija u selima Brović, Piroman, Veliko polje, Malo polje (deo), Draževac i Konatice, saopštila je Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

Specijalizovane ekipe sastavljene su od zaposlenih Veterinarske ustanove Beograd i Naučnog instituta za veterinarstvo Srbije, uz podršku Veterinarskog specijalističkog instituta Niš i Veterinarskog specijalističkog instituta Požarevac.

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, u koordinaciji sa drugim organima i službama, u toku vikenda izvršila je analizu stanja u naseljenim mestima opštine Obrenovac koja su pogođena poplavama i pripremila plan sprovođenja dezinfekcije.

Od utorka, 27. maja, uz podršku dodatnih ekipa Veterinarskog specijalističkog instituta Zrenjanin i Veterinarskog specijalističkog instituta Kraljevo, nastaviće se sa dezinfekcijom u naseljenim mestima: Zvečka, Urovci, Krtinska, Zabrežje, Poljane, Konatice, Gola bara, Skela i Progar (deo).

“Mole se vlasnici životinja da izvrše mehaničko čišćenje objekata i površina i odlaganje đubreta, mulja i drugih nečistoća na odgovarajuće mesto u dvorištu kako bi dezinfekcija bila efikasna i efektivna. Ukoliko postoje leševi životinja i drugi sporedni proizvodi životinjskog porekla, Veterinarska ustanova 'Veterina Beograd' će u saradnji sa veterinarskom inspekcijom izvršiti njihovo skupljanje i neškodljivo uklanjanje”, navedeno je u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

U naselju Zvečka, od 21. maja započeto je spašavanje životinja, a uz pomoć koja je stigla iz inostranstva, postavljena je mobilna klinika i prihvatilište za zbrinjavanje životinja u okviru Veterinarske stanice Dr. Kostić.

Građanima se pruža besplatna usluga lečenja i daje se besplatno hrana, kako bi se obezbedila dobrobit životinja. Ovaj vid pomoći putem donacije biće na raspolaganju još nekoliko dana, dok se ne uspostave redovne aktivnosti u veterinarskim stanicama, pa se građani mogu obratiti na telefon 0642275458.

Veterinarska stanica Obrenovac započela je danas sa radom i pruža redovne usluge građanima kako u Obrenovu tako i u svojim ambulantama, navedeno je u saopštenju.

blic