Sestre iz Obrenovca: Samo da smo zajedno!

Put iz poplavljenog Obrenovca do Čačka vodio ih je preko Bariča i Beograda. Umorne i preplašene stigle su u grad na Moravi i odsele kod tetke. Nisu želele da propuštaju nastavu i odmah su krenule u nova odeljenja sedmog, petog i trećeg razreda OŠ “Sveti Sava”.

- Mama i tata su se vratili u Obrenovac, a mi ćemo ostati koliko bude potrebno. Novi drugari su nas prihvatili, svi se trude da nam pomognu i da nam se nađu pri ruci nakon svega što nam se dogodilo - kaže najstarija Ivana, učenica sedmog razreda.

Sestre objašnjavaju da su na fotografijama videli da je njihova kuća u Obrenovcu potopljena iznad prozora i vrata i da u njoj praktično ništa nije ostalo.

- Znamo da još dugo nećemo moći da se vratimo. I one igračke koje voda nije potpuno uništila moraćemo da bacimo jer su neupotrebljive. Ali, važno je da smo svi dobro i da smo nas tri zajedno - priča Ana Matić, grleći najmlađu sestru Tanju.
I ako su preživele teške i dramatične trenutke, bez obzira što ne znaju kada će se vratiti kući i šta će tamo zateći, devojčicama ne silazi osmeh s lica.

- Oduševljeni smo njihovim optimizmom. Ni u jednom trenutku nisu pomenuli poplavu, a kada ih pitamo, kažu da žele da promene temu - pričaju đaci škole “Sveti Sava”.

- Bitno je da one ne osete razmere traume. Trudimo se da budemo raspoloženi, da ne pričamo previše o tome. Objasnili smo im da neće biti mnogih stvari na koje su navikle - kaže tata Jovan.

Izvor: Blic

Pogledajte još