SRAMOTA: Socijalni radnici prodaju starateljstvo za 400 evra?

Procena zvaničnika je da je danas u Srbiji više od 30.000 dece koja čekaju sudske presude u borbi roditelja zbog starateljstva, pa Višekruna smatra da je to postao ozbiljan biznis na nivou cele države, prenosi Alo.

"Mi kao udruženje imamo više od 30 prijava roditelja, naših članova, da socijalni radnici traže novac kako bi povećali ili smanjili mogućnost viđanja deteta. Za tako nešto postoje i konkretni dokazi, i to za ventre za socijalni rad u Beogradu, ali i u drugim gradovima širom Srbije, ali ne smemo da sa njima izlazimo u javnost jer nam to zakon ne dozvoljava. Tvrdim da su centri za socijalni rad “ubice” detinjstva i da oni vrše trgovanje sa decom jer pojedni socijalni radnici za pozitivno mišljenje o tome kome pripadaju deca posle razvoda traže 400 evra za taj izveštaj", k
ategoričan je Višekruna i dodaje da su o svemu obaveštene nadležne institucije, uključujući i MUP i Ministarstvo rada.

Višekruna sumnja u stručnost centara za socijalni rad i ističe da je trenutni zakon po kojem se dete dodeljuje majci diskriminatorski.

U Centru za socijalni rad Beograda ni posle desetak dana nisu stigli odgovori na pitanja u vezi sa tvrdnjama udruženja “Tata”.

Stručnjaci MUP-a Srbije objasnili su udruženju da postupak može biti pokrenut jedino kada roditelji koji poseduju konkretne dokaze, poput snimaka razgovora i slično, iste dostave tužulištvu. To za sada nije urađeno jer su ti roditelji i dalje u postupku dobijanja starateljstva.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još