Završena 11. Noć muzeja – Veličanstveni i humanitarni muzeji

Sve od 18 časova pa do dva sata iza ponoći brojni ljubitelja muzeja proveli su još jedno nezaboravno druženje u svojim omiljenim umetničkim kućama, na trgovima i ulicama obučenim u umetnost...

U Beogradu najveće interesovanje izazvala je Meštrovićeva maketa Vidovdanskog hrama zbog koje su posetioci Noći muzeja strpljivo čekali u redu u želji da vide ovo kontroverzno delo. Etnografski muzej, sa masonima, masonskim hramom, antijevrejskom i antimasonskom izložbom bio je jedno od najposećenijih mesta u 11. Noći muzeja. Zgrada Jadransko-podunavske banke, koja je premijerno bila otvorena u Noći muzeja, bila je prava poslastica za sve ljubitelje arhitektonske umetnosti ali i klasične istorije umetnosti. Maratonci su „trčali“ počasni krug u Jugoslovenskoj kinoteci u okviru koje je nova postavka predstave odigrala jednu scenu iz ovog legendarnog filma. Vođene ture u Muzeju na otvorenom, Novom groblju, bile su atrakcija 11. Noći muzeja dok su Tajnu lokaciju, Hamam kneginje Ljubice ali i ekskluzivnu lokaciju, Legat Milorada Pavića videli najverniji ljubitelji Noći muzeja.

(old_image)

Posetioci Noći muzeja i zaposleni u institucijama kulture i ove večeri su mislili na ugrožene stanovnike Srbije čiji su domovi nastradali u nedavnim poplavama. Tako su se u Narodnoj biblioteci Srbije i Medija centru „Odbrana“ prikupljane knjige za poplavljenu biblioteku „Vladan Aksentijević“ iz Obrenovca, posetioci Rimskog bunara ostavljali su novčane priloge, dok je u Domu omladine Beograda prikupljana pomoć u vidu igračaka za vrtiće „Dečja radost“ iz Svilajnca i „Bambi“ i „Kolibri“ iz Paraćina. Uz to, deo prihoda od prodatih karata namenjen je institucijama kulture pogođenim poplavama.

Najposećeniji programi u Novom Sadu bile su izložbe o ruskoj emigraciji u Muzeju Vojvodine, “Breda Beban: Nazovimo to ljubav” u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine kao i izložba pejzaža iz Titove zbirke u Galeriji Matice srpske. Veliko interesovanje izazavala je i izložba o jermenskoj crkvi u Zbrici strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada, Bukovčeva „Velika Iza“ u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, kao i brojni dečji sadržaji.

Subotnje junsko veče brojne Nišlije i Nišlijke proveli su u obilasku muzeja, a najveću pažnju privukla je postavka Narodnog muzeja Niš u kojoj je po prvi put logor „12. februar“ prikazan kroz pozorišnu i filmsku umetnost. U Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“ posetioci su otkrivali najlepše književne kutke iz biblioteka širom sveta i slušali omiljene nišlijske vinile, a ceo grad vrveo je od zanimljivih izložbi i radionica koje su ljubitelje muzeja i slučajne prolaznike uvlačile u magičan svet umetnosti.

(old_image)

Dom omladine Kragujevac privukao je posetioce nesvakidašnjom intervencijom „Galerija na galeriji“, svojevrsnim umetničkim eksperimentom u koji su i sami mogli da se uključe. Lik i delo Jovana Belimarkovića, ličnosti koja je obeležila XIX vek kod nas, zaintrigirali su goste Muzeja stara Livnica, dok je kolekcija nakita Slavoljuba Galića Đanija, inspirisana srednjevekovnim relikvijama, bila magnet za znatiželjnike u Spomen muzeju „21. oktobar“. Posebno su se istakli i kragujevački srednjoškolci svojim glumačkim performansom koji su izveli u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.

U centru pažnje Somboraca bila je provokativna izložba erotskih fotografija najčuvenijih svetskih fotografa poput Helmuta Njutna, koja je baš u Noći muzeja otvorena u KC „Laza Kostić“. Iz Gradskog muzeja dopirali su najlepši zvuci minulih vremena, dok su najradoznaliji tragali za muzejskim blagom, a filmofili gledali dokumentarce iz muzejske arhive.

Zavičajni muzej Jagodina privukao je brojne posetioce putem u prošlost uz novootvorenu izložbu „Manastir Manasija – šest decenija istraživanja“, dok je Muzej naivne i marginalne umetnosti preispitivao vezu između psihoterapije i umetnosti. Jagodinska Noć muzeja protekla je i u znaku sećanja na kultne domaće filmove koje smo voleli, ali i stihova omiljene srpske pesnikinje Desanke Maksimović, koje su Jagodinci rado učili, i još rađe recitovali.

Leskovac je na jednom kraju grada čuvao i ponosno isticao svoju tradiciju, uz čuveno „prelo“, leskovačke pošalice i dodole, a nisu izostali ni slavski kolači i obrednih hlebovi. S druge strane, veliku pažnju privukao je i neobičan koncert String art tria “Mi menjamo dan za noć” koji je doneo hiitove EKV-a u novom, gudačkom, ruhu. Narodni muzej Leskovac potrudio se da posetiocima približi magične akvarele Đorđa Simića, a Foto-klub „Leskovac“ predstavio je najzanimljivije fotografije i fotografe sa prostora bivše Jugoslavije.

Narodni muzej Šabac predstavio je najhrabrije, najsvetlije primere žena iz Srbije koje su svoj život dale u Prvom svetskom ratu, boreći se za našu slobodu. Osnovna škola „Janko Veselinović“ napravila je svojevrsni vremeplov dočaravajući kako su školske učionice izgledale nekada, a kako danas, dok je neobično zanimljivo bilo i u Crkvi svetih apostola Petra i Pavla, gde su bile razotkrivene mnoge tajne crkvene riznice.

Pogledajte još