Vanredna situacija: Još pet opština nije van opasnosti

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović saopštio je da je vanredna situacija ukinuta izuzev u opštinama Obrenovac, Bajina Bašta, Ljubovija, Krupanj i Mali Zvornik

Na sednici Republičkog štaba rečeno je da je procena da će opasnost od požara u letnjim mesecima ići od visoke do ekstremno visoke.
Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić kaže da imamo ograničene kapacitete kada je reč o gašenju požara iz vazduha - dva helikoptera i nekoliko aviona poljoprivredne avijacije.
Marić je naveo da je izuzetno značajna procena zbog angažovanja letelica iz srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu.
Ukazao je na potrebu procene rizika na nacionalnom nivou na kojoj se intenzivno radi i naveo da je u tom smislu na republičkom nivou dosta toga urađeno a da na lokalnom nivou sve ne ide željenom brzinom.
U tim sredinama odluka o vanrednoj situaciji važi i dalje, što će pomoći sanaciji štete, naveo je Stefanović dodajući da u njima nema dalje realne opasnosti.

"Ovo radimo kako bismo pomogli ljudima da brže obave poslove sanacije", poručio je Stefanović.

Rekao je da je pre sednice Štaba za vanredne situacije, premijer Aleksandar Vučić sa predsednicima opština koje su pretrpele štete od poplava razgovarao o tome koji je najbolji način da se pomogne u rešavanju situacije.

"U razgovoru sa njima, kako bi se olakšala situacija i brže sprovela sanacija, doneli smo zaključak da, osim u opštinama Obrenovac, Bajina Bašta, Ljubovija, Krupanj i Mali Zvornik, ukinemo vanrednu situaciju", objasnio je Stefanović.

Na sastanku premijera sa predstavnicima lokalnih samouprava dogovorena je puna koordinacija između Vlade, opština i Kancelarije za obnovu poplavljenih područja.

Premijer Vučić je nabrojao prioritetne sektore, u kojima je neophodna brza i efikasna sanacija, a to su: obnova stambenih objekata, sanacija infrastrukture (putne, železničke, komunalne itd), revitalizacija poljoprivrede, kao i obnova javnih zgrada (bolnica, škola, PTT itd), a u oblasti energetike održavanje stabilnosti elektroenergetskog sistema.

U konstruktivnom dijalogu premijer, resorni ministri i predsednici opština razgovarali su o aktivnostima koje su do sada realizovane na sanaciji poplavljenih područja, kao i o prioritetnim merama koje je neophodno preduzeti u narednom periodu, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Vučić je najavio da će Vlada u toku ove nedelje usvojiti Izveštaj o aktivnostima državnih organa tokom poplave i uputiti ga Narodnoj skupštini na razmatranje, ali i Predlog zakona o saniranju posledica u poplavljenim gradovima i opštinama Srbije.

Svi resorni ministri pripremili su akcione planove za sanaciju posledica od poplava u koordinaciji sa vladinom Kancelarijom za obnovu i pomoć poplavljenim područjima.

Konkretni dogovori o uklanjanju posledica poplava

Predsednici opština pohvalili su napore Vlade da se u što kraćem roku obnove poplavljena područja.
Predsednik Opštine Obrenovac Miroslav Čučković potvrdio je novinarima posle sastanka da je zaključeno da u toj opštini ostane na snazi vanredna situacija i narednih nekoliko dana, kako bi se otklonile glavne posledice od poplava.

"Imali smo danas niz konkretnih dogovora koji se tiču pre svega putne infrastrukture i toplovodnog i kanalizacionog sistema, kao i izgradnje stambenih objekata", rekao je Čučković istakavši da su prioriteti u toj opštini izgradnja novih kuća do zime onim porodicama čiji su domovi potpuno srušeni, ali i snabdevanje građana pijaćom vodom i podizanje toplifikacionog sistema.

Predsednik Opštine Trstenik Miroslav Aleksić ocenio je da je sastanak bio dobar put da se na lakši način reše problemi odnosno otklone posledice koje je Srbija doživela u poplavama, i da ohrabruje dogovorena koordinacija opština, Vlade i Kancelarije za obnovu.

"Premijer je rekao i da će veliki deo štete biti nadoknađen", rekao je Aleksić i dodao da je predstavnicima lokalnih samouprava saopšteno da će putna infrastruktura biti obnovljena do 1. oktobra.

Takođe, naveo je da će se raditi na smanjenju administracije kada je sanacija u pitanju, i istakao da je premijera obavestio i o problemima sa kojima su se predsednici opština susretali na terenu.

Na sastanku je ponovljeno da će država obezbediti po 2.000 evra onim porodicama čije su kuće oštećene.

"Nisam zadovoljan jer su potrebe naših sugrađana veće, a s druge strane, potpuno sam svestan ekonomske situacije, i mislim da je to u ovom momentu maksimum", rekao je novinarima zamenik gradonačelnika Kraljeva Milun Jovanović.

Bilo je reči i o uzrocima i preventivi od poplava, ali i izgradnji nasipa, rekao je predsednik Opštine Varvarin Zoran Milenković, napomenuvši da je na sastanku rečeno da će uzroci poplava biti jedna od glavnih tema najavljene donatorske konferencije.

Izvor: RTS

Pogledajte još