OPASNA PREĆUTKIVANJA: Pet tajni koje ne smete da skrivate jedno od drugog

1. Nezadovoljstvo seksualnim životom
Ukoliko ste već neko vreme zabrinuti zbog seksualnog života, nemojte to prećutati ali nemojte biti ni previše direktni. Najgore što možete da uradite jeste da kažete partneru kako već mesecima glumite orgazam. To će ga ubiti u pojam.
REŠENJE:
Probajte da vizualizujete šta bi moglo da vas uzbudi i otkrijte mu tu želju. Predložite mu da zajedno koristite vibrator, isprobajte novu pozu u seksu... Normalno je da strast u vezi ima uspone i padove, i ako je trenutno ne osećate to ne znači da će tako zauvek ostati.

2. Ogovarate partnera
I posle najmanje svađe, trčite kod najbolje prijateljice, rođake ili koleginice i “sipate drvlje i kamenje” po partneru? Ili, što je još gore, ogovarate ga pred decom? To ne samo da stvara neprijateljske odnose među partnerima, nego proširuje problem na druge ljude.
REŠENJE: Sedite i razgovarajte u četiri oka. Kritikujte partnerovo ponašanje, a ne njega kao ličnost. Ukoliko ste već stigli da “prospete žuč” kod prijatelja ili dece, priznajte partneru šta ste uradili i potrudite se da popravite stvar tako što ćete reći da ste prenaglili i da nije sve tako crno kao što vam se na prvi pogled učinilo.

3. Prećutkujete ono što vas muči
Nemojte dozvoliti da kap prelije čašu! Potpuno je u redu prećutati kad vam neka sitnica nije po volji, ali ako dugo ćutite i trpite, rizikujete da nakupite negativne emocije koje kad-tad moraju da izbiju na površinu. U besu najčešće kažemo i ono što ne mislimo. Stručnjaci kažu da svađa nije loša ako je konstruktivna.
REŠENJE: Kao par morate da naučite kako da se požalite na problem, umesto da kritikujete jedno drugo. Kad partner uradi nešto što vam se ne dopada i primeti da ste ljuti na njega, recite mu da ste trenutno uzrujani i da zbog toga ne možete da razgovarate. Čim se “ohladite”, sedite i pričajte. I, naravno, dajte sve od sebe da taj razgovor bude konstruktivan.

4. Krijete nešto iz svoje prošlosti
Nemaju svi ljudi besprekornu prošlost. Možda ni vi u tom smislu niste bili “čistunica”? Ipak, nemojte da se stidite onoga što je iza vas.
REŠENJE: Ako postoji nešto iz vaše prošlosti što smatrate da bi vašem partneru moglo da smeta, naročito ako bi to saznao od neke treće osobe, bolje je da mu sami kažete. Tako ćete dobiti partnerovu podršku i još više ćete se zbližiti.

5. Depresivni ste
Depresija negativno utiče na normalan odnos prema drugim ljudima. Naravno, prvi stradaju oni koji su vam najbliži.
REŠENJE:
Ako primetite da ste duže vreme bezvoljni, tužni i utučeni, recite to partneru. Ukoliko vam njegova pomoć u smislu razgovora ne bude bila dovoljna da se osećate bolje, zamolite ga da zajedno sa vama ode kod doktora. Podrška “druge polovine” veoma je važna za uspešan ishod lečenja.

Zadovoljna.hr/Nadlanu

Pogledajte još