Noćna mora zvana udaja

Ma koliko da je finansijski nezavisna, uspešna, moderna i popularna, neudata Japanka je večita gubitnica - usamljena u vreme vikenda ili na odmoru, opsednuta snovima o detetu koje nema i užasnuta neizbežnim pitanjem: "Još se nisi udala?"

I u nezamislivo i neočekivano velikom broju Japanke na takvo pitanje odgovaraju sa gotovo nervozno tvrdim NE, cedeći kroz zube nezadovoljstvo, ali i odlučne da drugim ženama, svojim "sapatnicama", podele savete kako da se nose sa "sudbinom usedelice".

"Današnje žene jednostavno nisu više spremne da se udaju za bilo koga", kategorično je napisala književnica Junko Sakaji u svojoj knjizi alegoričnog naslova "Urlanja pasa gubitnika", čije je prvo izdanje od 300.000 primeraka bukvalno razgrabljeno.

Knjiga, koja je postala bestseler za samo nekoliko dana, bavi se savetima kako da neudate žene lakše prežive usamljenost usedelice.

Brak je, to je sasvim izvesno, izgubio mnogo od svojih draži u očima Japanki, a to je bitno uticalo na gotovo dramatične promene u japanskom društvu i poslovnom svetu.

U toku protekle decenije procenat neudatih žena uzrasta između 25 i 29 godina sa 40 porastao je na 54 odsto, postotak neudatih starih između 30 i 34 skočio je sa 30 na 34 odsto.
U isto vreme, trend da se ostane neudat mnogo je vidljiviji u Engleskoj - 65 odsto žena između 25 i 29 godina, ali je smanjen na 39 odsto za žene između 30 i 34 godine.

U SAD, 40 odsto žena između 25 i 29 godina je neudato, dok su dame između 30 i 34 godina nešto "vrednije", pa ih je neudato 23 odsto.

Prema najnovijim podacima, ni japanski muškarci baš ne žure mnogo u bračne vode, ali kao razlog za neodlučnost najčešće navode ekonomske i socijalne razloge.

Ipak, najveći broj Japanki kao najveće krivce za njihovu sve težu udaju označavaju muškarce koji još uvek očekuju da njihove supruge napuste dobar posao i uspešnu karijeru da bi dvorile muževe i odgajale decu.

"Nije reč o tome da ne želimo da se udamo. Mi žudimo za iskrenom ljubavnom vezom koja će se okončati brakom, ali jednostavno ne nalazimo onog 'pravog'. Naši muškarci još nisu promenili staromodno shvatanje braka", izjavila je još uvek neudata autorka knjige, 39-godišnja Junko Sakaji.

Zanimljivo je da njenu knjigu sve više kupuju muškarci da bi, tvrde u jednoj anketi tiražnog lista Noimiru šimbun, "shvatili šta im se događa".

U međuvremenu, tvrdi u svojoj intrigantnoj knjizi gospođica Sakaji, "žene su ih prevazišle u mnogo čemu, pored ostalog i u osvajanju seksualnih sloboda"...

Sve manja privlačnost braka odražava se i na demografsku sliku, pa tako sada Japanka u proseku rađa 1,29 dece, rekordno malo u celoj istoriji zemlje, dok Amerikanka rađa 2,01, Francuskinja 1,90 a Engleskinja 1,63.

Kritičan problem leži u činjenici da sve veći broj mladih ne želi brak. Mlade uspešne žene imaju siguran posao i odbijaju brak u kome neće imati bogatiji i komforniji život nego što su ga same ostvarile.

Sve vidljiviji sukob polova naglo povećava i jaz između ekonomske realnosti zaposlenih žena i očekivanja podatne ženstvenosti koja je duboko usađena u kulturne korene Zemlje izlazećeg sunca, kojom još uvek, kako se očekuje, žene moraju da uzvrate na mig muškarca.

"Mnoge neudate žene danas su potpuno slobodne da odluče hoće li se udati zato što to same žele, a ne zbog pritiska rodbine ili javnosti... Možda ću se ponovo udati a možda više nikada neću", 38-godišnja "srećno razvedena" novinarka Etsuko Morijama.

TOKIO, 02. septembar 2009. (FoNet)

Pogledajte još