Sekirom napao igrače madžonga zbog "svetog rata"

U svom priznanju, osumnjičeni napadač tvrdi da su na njega uticaj izvršili drugi članovi bande da se uključi u “sveti rat”.

Osumnjičeni je dao izjavu iz pritvora, na ujgurskom jeziku. U toj severozapadnoj provinciji živi turkofona muslimanska zajednica Ujgura, ali pokrajinom vlada većinsko kinesko stanovništvo Han.

Osumnijčeni napadač jedan je od trojice muškaraca koji su prošle nedelje upali u prostorije u kojima se ljudi okupljaju da igraju kinesku tradicionalnu igru madžong.

Napadači su koristili sekire, ali su im igrači pružili otpor gađajući ih stolicama. Dva napadača su umrla od posledica povreda koje su zadobili, a četiri civila povređena su u incidentu.

Policija je saopštila da su pripadnici bande koja je organizovala ovaj napad pod uticajem video snimaka ekstremista iz inostranstva. U poslednje vreme napadi ujgurskih separatista u Sinđijangu su učestali.

Grupa od 13 napadača upala je juče u zgradu policije u Kašgaru i aktivirala eksploziv, ali su pripadnici policije uzvratili paljbom i ubili svih 13 napadača. Povređena su tri policajca.

Izvor:Blic

Pogledajte još