Novinari Al Džazire osuđeni na 7 godina zatvora jer su obavljali svoj posao

Sud u Kairu proglasio je krivim australijskog dopisnika Pitera Gresta, Muhameda Fahmija koji ima kanadsko i egipatsko državljanstvo i šef je dopisništva u Kairu i Bahera Muhameda, egipatskog producenta, za širenje lažnih vesti i podršku zabranjenoj islamističkoj grupi, javio je AP.

Optuženi su odbacili sve optužbe.

Još tri strana novinara osuđena su u odsustvu na desetogodišnje kazne zatvora, a ukupno je na optuženičkoj klupi 20 medijskih radnika kojima egipatske vlasti sude, uprkos zabrinutosti međunarodne zajednice zbog gušenja sloboda u toj zemlji.

Australijski premijer Toni Abot je ranije direktno apelovao na egipatskog predsednika Abdula Fataha el Sisija da oslobodi Gresta, bivšeg dopisnika BBC-a.

Trojica novinara Al Džazire provela su u pritvoru u Egiptu šest meseci. Grest, Fahmi i Muhamed uhapšeni su u decembru kada je policija upala u njihovu hotelsku sobu u Kairu, u okviru opsežne operacije protiv pristalica svrgnutog egipatskog predsednika Muhameda Morsija bliskog u medđvremenu zabranjenoj Muslimanskoj braći.

Trojica novinara Al Džazire optužena su za podršku Muslimanskoj braći kao terorističkoj organizaciji, kao i da su posredstvom te TV mreže proširili lažnu vest da je Egipat na ivici građanskog rata, što je, kako je sud procenio, imalo za cilj podrivanje nacionalne bezbednosti.

Optuženi, međutim, tvrde da su samo radili svoj novinarski posao izveštavajući o talasu protesta koje su organizovali predstavnici Muslimanske braće suprotstavljajući se od vojske podržanoj vladi osnovanoj pošto je 3. jula svrgnut Morsi.

izvor: B92

Pogledajte još