NEVEROVATNO: Fotografija može da pokaže da li ste bolesni!

Kompjuterski program razvijen na Univerzitetima Edinburg i Oksford analizira lica pacijenata na porodičnim fotografijama i na taj način dijagnostifikuje retka genetska oboljenja. Softver je zasnovan na tehnologiji za prepoznavanje lica, nalik na onu koju koristi i društvena mreža Fejsbuk i koja pravi opis strukture lica na osnovu uglova očiju, nosa, usta i drugih karakteristika.

Dok su pojedinačni genetski poremećaji veoma retki, u celini, pogađaju svaku 17 osobu, od kojih jedna trećina ima simptome koji u velikoj meri umanjuju kvalitet života. U većini slučajeva, međutim, genetski poremećaj se ne otkrije.

- Dijagnostifikovanje retkog genetskog poremećaja može biti veoma važan korak – kaže dr Kristofer Neloker iz Saveta za medicinska istraživanja u oblasti funkcionalne genomike Univerziteta Oksford. Na ovaj način roditeljima se daje izvesna sigurnost, a bivaju upozoreni i na izloženost riziku ostale dece. Osim toga mogu da saznaju kolika je verovatnoća da poremećaj bude nasleđen.

- Dijagnoza takođe može da olakša procene o načinu napredovanja bolesti, ili da pokaže koje simptome izaziva genetski poremećaj, a koje neki drugi, izlečivi, zdravstveni problem – objašnjava ovaj stručnjak.

Tim koji je razvio aplikaciju smatra da bi lekari jednoga dana trebalo da budu u mogućnosti da slikaju pacijenta pametnim telefonom i pokrenu kompjutersku analizu da bi brzo utvrdili od kojeg genetskog poremećaja boluje.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još