Pruga Beograd-Bar: Obnova još nije počela!

Radovi na delu pruge između Lazarevca i Lajkovca, u dužini od oko 1,5 kilometara, uz postavljanje jednog mosta, mogli bi da počnu u utorak ili sredu, kazao je šef te sekcije Miodrag Vlajković.

Tender je okončan, pa se očekuje da izvođač radova u utorak ili sredu bude uveden u posao, koji bi, prema procenama, mogao da bude završen za 20 radnih dana. Radovi na delu pruge u klisuri reke Gradac, od Valjeva do Lastre i Samara, sa odronima i klizištima, daleko su komplikovaniji.

Stručnjaci Saobraćajnog instituta CIP iz Beograda uradili su projekte sanacije posle geoloških ispitivanja tla i geodetskih snimanja, pa se ti projketi sada nalaze "na usaglašavanju". Takođe se mora raspisivati tender za izbor izvođača radova, što prolongira rokove za njihov početak.

Trenutno, na Barskoj pruzi rade deonice Beograd-Lazarevac i Lastra-Užice-Prijepolje. Procene su da bi Beovoz do Valjeva mogao da proradi tokom avgusta.

Saobraćaj između Valjeva i Užica, i dalje ka Baru, zbog komplikovanih zahvata na sanaciji trase prema nekim prognozama teško bi se mogao očekivati do kraja 2014. godine.

Između Beograda i Bara vozovi sada saobraćaju obilaznom trasom, preko Mladenovca, Lapova, Stalaća i Požege.

Izvor: B92

Pogledajte još