Dnevne karte za gradski prevoz od jeseni?

Iako "Bus plus" ima tehnologiju koja može da podrži validaciju dnevnih karata, njene pogodnosti sugrađani i njihovi gosti do sada nisu imali priliku da iskuse, a to je i bila i jedna od velikih zamerki kada je ovaj sistem uveden pre dve godine.

Gradonačelnik Siniša Mali najavio je da će asortiman karata biti dopunjen dnevnom kartom, a to će biti samo jedna od promena koje će se desiti u javnom prevozu.

"Da bismo postigli da gradski prevoz bude mnogo bolji, baš onakav kakav Beograđani i zaslužuju, moramo ozbiljno da pristupimo brojnim analizama. Tek nakon toga ćemo, na jesen, doneti neophodne odluke. Način na koji funkcioniše gradski prevoz sada je apsolutno neodrživ. I to je posledica potpuno pogrešne politike koju je vodila bivša vlast. Sve je to dovelo do daljeg smanjenja prihoda od naplate prevoza, a grad stalno mora da povećava subvencije za prevoz, što posredno plaćaju i svi Beograđani", kaže Siniša Mali.

Kako bi pronašli rešenja koja su najbolja za građane ali i za normalno funkcionisanje GSP, gradska vlast je formirala Radnu grupu.

"U toku je analiza tarifne politike, za koju verujem da mora da bude pravednija. Nije logično da vožnja košta isto ako putujete od Slavije do Kalemegdana, ili ako se vozite od Slavije do Banovog brda"
, kaže Mali.

U saradnji sa stručnjacima sa Saobraćajnog fakulteta biće uvedeno brojanje putnika, koje nikada nije rađeno u Beogradu.

"Tako ćemo znati koliko je vozila potrebno na kojim linijima. Verujem da su svi koji koriste gradski prevoz bili svedoci situacije da dva autobusa na istoj liniji idu poluprazna jedna za drugim, a da se zato na sledeći koji je prepun putnika, čeka pola sata. To više ne sme da se događa", kaže Mali.

Gradonačelnik je najavio i da će biti redefinisani ugovori sa privatnim prevoznicima, i da će biti pokrenuto restruktuiranje GSP.

Izvor: pressonline.rs

Pogledajte još