Golotinjom protiv „slepila“!

Šetala je ulicama, vozila se autobusom, sve kako bi skrenula pažnju na „svakodnevno slepilo“ i nemarnost prema okolini.

Kada se supermodel Bar Refaeli pojavila potpuno gola na naslovnoj strani magazina Eskvajer, da li je to bio umetnički performans? Moguće da jeste, za reči Stivena Kinga napisane na njenom telu bio je zadužen umetnik Stiven Viktor, piše portal Artfido.

Za psihologa i konceptualnu umetnicu iz Diseldorfa Milo Maoare nema dileme – ovo je umetnost!

(old_image)

Pre nekoliko dana, ona je odlučila da se ogoli, i to do samih reči, onih koje opisuju delove odeće koje nije obukla. Onda je izašla napolje, šetala ulicama, vozila se autobusom i stigla do Art Bazela, ekskluzivne umetničke manifestacije koja se održava na tromeđi Švajcarske, Nemačke i Francuske.

(old_image)

Tokom njenog jednosatnog puta, muškarci i žene su zastajkivali, gledali, smejali se, slikali je i uglavnom je puštali bez ometanja da ide svojim putem.

(old_image)

I tako sve dok nije došla do Art Bazela, gde ju je neko od zaposlenih zamolio da obuče nešto ili napusti objekat.

(old_image)

Bio je to deo performansa „Sistem predefinisanosti scenarija“ (The Script System), koji je opisala na svom zvaničnom sajtu.

Ukratko, performans je inspirisan teorijom kognitivne psihologije po kojoj svako od nas zna svoj „scenario“ za taj dan – radnje koje se ponavljaju, stereotipne akcione sekvence. Posebno one rano ujutru dok idemo na posao, koje radimo po automatizmu, često bez svesti o okolini.

„To svakodnevno slepilo sam pokušala da istaknem svojim performansom“, kaže umetnica.

Izvor: RTS

Pogledajte još