Trudnoća prepreka radnom odnosu: Ostala u drugom stanju i bez posla!

VIŠAK - Iz Instituta je dobila samo obećanje da će ugovor za stalno potpisati kada se vrati s porodiljskog, do kada je i imala ugovor na određeno.

- Prošle nedelje, kada sam zvala da dođem na posao, pravnica mi je rekla da ja tamo više ne radim i da mi je ugovor istekao, te da je to moja mentorka Jelena Marinković već morala da mi saopšti. Uz sve pokušaje, niko nije hteo da mi objasni zašto - rekla je Najvirt.

Međutim, kako je ta mlada naučnica ponovo trudna, umesto da dođe na posao u ponedeljak, kako je trebalo, u pisarnicu firme je odnela izveštaj o novoj trudnoći. Tada po njenim rečima nastaje pravi haos i pritisci jer po Zakonu o radu Institut mora da je zadrži u radnom odnosu.

- Neće da me vrate na posao, a ne znaju kako da me se reše. Ne znam zašto su me zapošljavali onda. Traže da potpišem sporazumni raskid ugovora. Mentorka mi je otvoreno rekla da bih, da nisam ostala u drugom stanju, dobila ugovor za stalno. A kad su videli da sam ponovo trudna, počeli su da me prisiljavaju da idem na održavanje trudnoće i otvorim bolovanje iako sam zdrava i mogu da dođem na posao - nastavlja ogorčeno ova majka.

Njen muž Nemanja kaže da ih, ako prihvate uslov Instituta i Biljana ode na bolovanje, sledeće godine čeka isti scenario, odnosno otkaz.

- Bili smo kod Jegora Miladinovića, direktora, kako bismo ga zamolili da je prebaci na neko drugo odeljenje. On prvo nije hteo ni da nas primi, a posle nam je samo rekao da on tu ne može ništa da uradi i da se mentorka pita za sve - kazao je Nemanja.

Juče smo probali da dobijemo zvaničan stav Instituta, međutim, direktor Miladinović je u telefonskom razgovoru rekao da ne želi da daje zvanične izjave. Kako su nam nezvanično rekli, po sistematizaciji, Biljana više nije potrebna, ali su joj zbog nove trudnoće izašli u susret i ponudili novi aneks ugovora na određeno.

- Ženu potpuno razumemo, ali mislim da ona na ovaj način samo pokušava da dođe do stalnog posla. Nije odabrala dobar put. Mi smo sve radili i radimo po zakonu - kažu u Institutu.

U kabinetu mentorke Jelene Marinković, u Institutu za ratarstvo, kratko su nam saopštili da je ona na godišnjem odmoru.

Mora da plati i studije
TEZA - Biljana je na zahtev Instituta upisala i doktorske studije na Poljoprivrednom fakultetu i dala je sve ispite s prosečnom ocenom 9,63. Doktorsku tezu treba da nastavi u firmi, što sad nije moguće, a godinu studija od 2.000 evra, ako ostane bez posla, moraće da plati sama

Izvor: 24sata

Pogledajte još