SAD će pomoći Crnoj Gori da uđe u NATO

Tokom prve posete Crnoj Gori, Nuland se danas sastala sa predsednicima države i Vlade, Filipom Vujanovićem i Milom DJukanovićem, kao i ministrima spoljnih poslova i evropskih integracija i odbrane, Igorom Lukšićem i Milicom Pejanović Đurišić.

Nuland je u intervjuu za Televiziju Crne Gore kazala da je ovo pravi trenutak za dolazak u Crnu Goru.

"Prenosim veoma pozitivne ocene SAD o stanju u Crnoj Gori. Evidentan je politički progres, ekonomski i napredak na polju bezbednosti, što je važno zbog puta ka NATO i Evropskoj uniji. Sada nam preostaje da zasučemo rukave zajedno i da razgovaramo o poslu koji je pred nama", istakla je Nuland.

Ona je naglasila da sada treba raditi na jačanju vladavine prava, sektora bezbednosti, slobode medija i da se stvore uslovi za američke investicije.

Premijer Đukanović zahvalio je SAD na pomoći i podršci koju ta zemlja pruža Crnoj Gori i koja je važan deo dostignuća Crne Gore na evropskom i evroatlantskom putu, prenosi RTCG.

U tom kontekstu, Đukanović je potvrdio usredsređenost Vlade Crne Gore i nakon ministarskog sastanka u Briselu, na nastavak reformi, posebno u oblasti vladavine prava, bezbednosnog sektora i slobode medija i iskazao uverenje da će Crna Gora i dalje u tom procesu uživati podršku partnera iz SAD.

Đukanović i Nuland razgovarali su o značaju evrooatlantskih integracija regiona, što je, kako su kazali, jedini garant njegove stabilnosti i prosperitet

Izvor: Blic

Pogledajte još