OTKRIVAMO: Proverite da li ste zavisni od seksa!

Čini se da je zavisnost od seksa problem o kom se malo govori. Istraživači sa Kembridža bavili su se ovim pitanjem i evo do kakvih rezultata su došli...

Uzeli su u obzir da je vrlo moguće da svaka 25. odrasla osoba pati od kompulsivnog seksualnog ponašanja, odnosno opsesije seksualnim mislima i osećanjima koje često vode do nekontrolisanog ponašanja.

U istraživanju je učestvovalo 38 muškaraca - 19 onih koji tvrde da su zavisni o seksu i 19 onih koji s tim aspektom života nemaju nikakvih problema. Studija je pokazala da one osobe koje tvrde da su zavisne od seksa, još u tinejdžerskim danima počinju sa gledanjem pornografskih sadržaja, i da „filmove za odrasle“ gledaju mnogo češće od proseka. Osim toga, takve osobe i teže funkcionišu u svakodnevnom životu, teško uspostavljaju odnose s drugima, a često ih muče stid i stres.

Naučnici su zaključili da „zavisnici od seksa“ u mnogo čemu pokazuju sličnost sa zavisnicima od droge. Osim u socijalnim aspektima, i kod jednih i kod drugih se pojačana aktivnost mozga javlja u istom području, prilikom prikazivanja vizuelnih sadržaja koji ih asociraju na njihovu zavisnost.

Istraživanje je pokazalo i da što je muškarac mlađi, to teže kontroliše svoju zavisnost. Zato, kada sledeći put čujete kako je neko zavistan od seksa, nemojte odmah da pomisliti kako je pokvareni promiskuitetni lažljivac. Jer ako je verovati naučnim studijama, zavisnost zaista postoji!

Da li ste čuli za "kareza" seks? Vreme je da ga probate.

Izvor: Cosmopolitan.hr

Pogledajte još