ŠOKANTNO: Da li mirisanje prdeža može da izleči rak?!

Dobro, iskreni da budemo, ako ne-daj-bože obolite od kancera, neće vam lekar prepisivati da sedite ispod zadnjice osobe sa stomačnim problemima i njuškate gasove, niti da udišete smrdljivu aromu koju oko sebe šire pokvarene jaja. Stvar je u tome što se pokazalo da gas neprijatnog mirisa vodonik-sulfid, kojeg ima u stomačnim vetrovima i pokvarenoj kajgani, ima veoma lekovita svojstva.

Kako piše u članku objavljenom u časopisu “Medicinal Chemistry Communications”, vodonik-sulfid ima moć da ublaži oštećenja ćelija do kojih dolazi usled nekih oboljenja.

- Vodonik-sulfid je gas koji se prirodno proizvodi u telu tokom varenja, dok bakterije razlažu hranu. Postoje implikacije da bi supstanca koja se otpušta tokom ovog procesa, nazvana AP39, mogla da predstavlja terapiju za mnoge bolesti – rekao je doktor Mark Vud, autor istraživanja i profesor na Univerzitetu “Egzeter”.

Neprijatan smrad vodonik-sulfida štetan je u velikim dozama, ali u manjim količinama, umanjuje rizik od raka, srčanih napada, moždanih udara, artritisa i demencije, štiteći naše mitohondrije. Sada nauci preostaje da osmisli kako da se dobije veštačka mešavina lekovitih jedinjenja koje će imati manje nepodnošljivu aromu, a zadržati sve zdravstvene prednosti ovog gasa.

Izvor: telegraf/iflscience

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.