OVO SIGURNO NISTE ZNALI: 5 pritajenih krivaca zbog kojih se gojite!

1. Izgladnjivanje

Unosite li u organizam manje od 1200 kalorija dnevno? Velika greška!Stručnjaci upozoravaju kako organizam stavljate u takozvanu funkciju izgladnjivanja. Rezultat je usporen metabolizam koji se bori za svaku kaloriju i usporava njihovu razgradnju.

Dakle, ako želite da smršate – jedite!

2. Izbacite alkohol, uključite kafu

Alkohol je neprijatelj vitke linije, posebno za one koji piju žestinu i to preko četiri pića pa makar to bilo jednom nedeljno. Nemojte se iznenaditi ako kilogrami počnu brže da se nakupljaju ako izbacite kafu. Kofein smanjuje apetit, a time što ćete preskočiti kafu, osećaj gladi će biti veći a time i porcije koje jedete.

3. Nedostatak sna

Nedostatak sna uzrokuje poremećaj hormona što može da dovede do preterane debljine. Istraživači su otkrili da je san usko povezan sa lučenjem hormona koji utiču na apetit, metabolizam i energiju. Poremećaj nivoa hormona može uzrokovati osećaj gladi i na taj način jedemo znatno više nego što nam je potrebno.

4. Nekontrolisana ishrana

Poslušali ste prvi savet i počeli da jedete, ali ne vodite računa ŠTA jedete? Umesto nezdravih zalogaja uzmite bananu, a slane grickalice zamenite šakom badema ili oraha. Em ćete biti siti, em ćete početi da mršavite!

5. Lekovi

Određeni lekovi mogu da prouzrokuju gojenje, pojačan apetit, debljanje ili nakupljanje tečnosti. Ukoliko pijete antidepresive, šansa da se ugojite raste za 25 odsto. Takođe, žene koje piju tablete za kontracepciju pate od nakupljanja vode u telu, pa se njihov konfekcijski broj poveća i do dva puta. I kortikosteroidi su neprijatelji vitke linije - zbog njih će vam biti otečen vrat, lice i stomak.

Ovo je hrana od koje ćete biti pametniji.

Izvor: Zadovoljna.hr

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.