Plutonia

Može da Vam se dogodi da jedne subote odete samo na piće...

Da, ove subote u glavi je „ne smem opet da zaglavim“... Dok pijete svoje „samo jedno“ piće, možda svrati neki poznanik u isti kafić u kojem ste i pozove vas na svirku. Vi nikada niste bili u Dangubi, ali tačno znate šta vas tamo očekuje, bar ste tako misili. Ima konobara koji vole da prisluškuju. Retki su oni koji su toliko hrabri da nešto i prokomentarišu. Ovaj se otvoreno obratio: „Plutonia svira u Dangubi? Jel’ to ona crna cica što dobro peva? Jao, ja ih sluš’o sinoć u Atomu, mnogo su dobri!“

Crna cica je blagi glam rock. Ništa manje draga, ali van lika je na trenutke kada se skoro postidi svog glasa. Ne zvuči kao da je školovana. Zvuči kao da voli i oseća. Moguće je da je Bono Vox imao ideju da “With or without you” teba da zvuči onako kako ga je pevačica Plutonie otpevala.

Tvrde da su tvrdi. Svoj rock nazivaju radioaktivnim. Hitove sastava AC/DC, Jon Bon Jovi, U2, RHCP, EKV, Van Gogh,Whitesnake… znaju skoro svi, te oni ne mogu da se kategorišu kao alternativa ili tvrd rock.

Verovatno postoji mnogo ljudi koji gordi i puni predrasuda kroče u Dangubu. Moguća je i premisa “Toalet su ruinirali čupavci!”. Toalet je uredan i prostran. Začudo, nema ogledala, ali to su nadomestili arty plakatom koji prikazuje šta bi bilo uslikano da u kabinama postoje kamere.

Pored Live festivala i maskenbala u KST-u, Danguba je i ove subote bila puna. Slatke devojčice u ovom prostoru služe piće na najneverovatniji način. Kroz gužvu prolaze ne gurajući se, već igrajući.

Plutonia je dobila novog basistu. Videli smo bivšeg kojem to zvanje ne prija. Novi basista se uklopio u muzički deo priče, za stage performance još nije siguran. Scenom vladaju gitarista i pevačica. Možda stereotip, ali, on svira – ona trepće, ona peva – on grize usnu. Multipraktik je najčešće za klavijaturama, tako je zamišljeno. Međutim, malo svira i gitaru, malo bas, a bubnjeve samo na pauzi.

S kojom predrasudom manje, umorni i zadovoljni, trebalo bi da izađete iz Dangube i ni u kom trenutku se začudite što svi na izlazu pogledaju kada je sledećeg puta bend Plutonia u klubu.

Vojkan Bećir

Pogledajte još