fbpx

SAD poručile Izraelu da bude precizniji u Gazi: Mrtva deca slamaju srca

Pomenuvši nedavnu pogibiju četvorice dečaka na plaži u izraelskom udaru, Stejt department je sinoć naveo da visok broj poginulih civila "slama srce". Još troje dece juče je ubijeno u Gazi.
 
Državni sekretar SAD Džon Keri apelovao je sinoć na Izrael da ograniči kolateralnu štetu u Gazi, insitirajući da jevrejska država bude precizna u kopnenoj ofanzivi na plestinsku teritoriju.

Nekoliko sati pre telefonskog razgovora Kerija s izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, Izrael je pokrenuo kopnenu operaciju čiji je cilj da udari na islamistički Hamas.
 
Međutim, portparol Stejt departmenta Džen Psaki kritikovala je i ekstremiste Hamasa u Gazi što nastavljaju da ispaljuju rakete i projektile na Izrael i time produžavaju nasilje na Bliskom istoku, u kome je prama današnjim informacijama ubijeno najmanje 260 Palestinaca i dvojica Izraelaca.

"Mislim da nismo tajili našu veliku zabrinutost zbog akcija Hamasa, nasumičnih raketnih napada, ciljanja civila. I ta briga ostaje"
, rekla je Psaki, ocenivši da je napad na plažu u Gazi u sredu, u kome su ubijena četvorica rođaka, "užasavajući".

"Taj tragičan događaj jasno pokazuje da Izrael mora preduzeti svaki mogući korak da ispuni standarde za zaštitu civila od ubijanja. Nastavićemo da to ističemo Izraelu", rekla je ona.
 
Na pitanje da li SAD veruju da Izrael nije učinio dovoljno da spreči civilne žrtve, Psaki je odgovorila: " Verujemo da se sigurno može više učiniti".

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.