UKRAJINA: Oborena dva "suhoja",piloti nestali

Proruske oružane snage se još nisu oglasile.

Iz Kijeva je saopšteno da su dva "suhoja" oborena oko 13.30h po lokalnom vremenu iznad oblasti oko brda Savur-Mogila, vrlo važne strateške pozicije u regiji oko Donjecka, blizu granice sa Rusijom. To brdo se nalazi 30-ak kilometara od mesta pada aviona MH17.

Portparol ministarstva Aleksej Dmitraškovski je rekao da u tim avionima lete po dva čoveka. Ukrajinski zvaničnici su saopštili da je jedan od pilota viđen kako se katapultira, ali da nemaju više informacija.

Vest o obaranju vojnih aviona stiže u trenutku kada je pažnja celog sveta uperena ka istoku Ukrajine zbog pada leta MH17 "Malezija erlajnza". Poginulo je 298 ljudi, a veruje se da je avion oboren raketom zemlja-vazduh.

Snage samoproglašene Donjecke Narodne Republike su objavile 17. jula da su "oborile avion za koji veruju da je suhoj", dok je ukrajinska vojska nekoliko dana ranije saopštila je "izgubljen kontakt sa transportnom letelicom An-26".

Rusija okrivljuje Ukrajinu za obaranje aviona, dok vlasti u Kijevu i Zapad odgovornost svaljuju na proruske separatiste i Moskvu.

Još nema preciznih informacija o tome kakvi protivavionski sistemi se nalaze na istoku Ukrajine i ko njima upravlja.

Od izbijanja oružanih sukoba na istoku Ukrajine bilo je više izveštaja o obaranjima ukrajinskih vojnih aviona, o čemu su izveštavali izvori obe sukobljene strane.

Mesec dana ranije, proruski separatisti iz regije oko Donjecka su objavili da su "srušili izviđački Antonov An-30".

Izvor: B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.