Nije bilo manipulacija zvučnim rekorderom leta MH17

"Rekorder glasa iz pilotske kabine je oštećen, ali je memorijski modul sačuvan. Pored toga, nema dokaza niti naznaka da je bilo ko manipulisao zvučnim rekorderom", saopštila je Holandska komisija za bezbednost (OVV), u trenutku kada se crne kutije srušenog aviona analiziraju u Velikoj Britaniji.

Crne kutije iz malezijskog aviona koji se prošlog četvrtka srušio sa 298 putnika i članova posade na istoku Ukrajine, stigle su danas u Veliku Britaniju, saopštila je specijalna istražna komisija ukrajinske vlade.

Rekorderi, spaseni iz olupine aviona, predati su Istražnom odeljenju službe za vazduhoplovne nesreće u Farnborou, jugozapadno od Londona.

Britanski eksperti su zaduženi za izvlačenje informacija iz zvučnog rekordera iz pilotske kabine, koje bi trebalo da obuhvate višečasovne razgovore pilota, a njihov zadatak je i da ispitaju sadržinu rekordera podataka o letu.

"Podaci sa rekordera glasa uspešno su skinuti i sadrže validne podatke o letu. Skinuti podaci će se dalje analizirati i istražiti"
, saopštila je OVV.

U saopštenju se dodaje da će sutra tim početi sa ispitivanjem rekordera podataka o letu, što će pokazati da li i taj rekorder sadrži relevantne informacije, a u tom slučaju će podaci iz oba rekordera biti iskombinovani.

Zvaničnici Malezije predali su juče crne kutije sa leta MH17 Holandskoj komisiji za bezbednost, koja predvodi medjunarodnu istragu.

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da će britanski vazduhoplovni stručnjaci analizirati sadržaj crnih kutija iz malezijskog putničkog aviona, na zahtev holandske vlade.

Ukrajina je prepustila Holandiji vodeću ulogu u istrazi uzroka pada malezijskog aviona, a prva tela žrtava avionske nesreće na istoku Ukrajine stigla su ranije danas u Holandiju.

Identifikacija ostataka mogla bi potrajati nekoliko nedelja ili meseci.

Izvor: B92

Pogledajte još