Verbić apeluje: Poslodavci, proveravajte diplome zaposlenih!


"Lični stav je da pre svega poslodavci moraju da razlikuju diplome i kada primaju nekog u radni odnos da provere da li je to verodostojno i da prave razliku između diploma sa ove i sa one škole"
, rekao je Verbić u Skupštini Srbije, na javnom slušanju o nacrtu izmena Zakona o visokom obrazovanju.

On je, odgovarajući na pitanje poslanika Nove stranke Vladimira Pavićevića, kazao da ukoliko to ne budu radili sami poslodavci nijedan ih zakon neće zaštiti od potencijalnih prevara ili lošeg kvaliteta, kompetencije koje nosi određeni kandidat.

Pavićević je naveo da je ubeđen da je ministar Verbić ubeđen da je doktorska disertacija ministra policije Nebojše Stefanovića plagijat i upitao zašto vlada kao poslodavac nije reagovala na to, ako ministar smatra da je na poslodavcu da to radi i zašto onda Verbić nije podneo ostavku.

"Ako kažete da očekujete da poslodavac pravi razliku između toga šta su zvanja i reference neke osobe na tržištu rada što onda svima ne podelimo neke diplome. Poslodavcima kažete - napravite vi svoju proveru, napravite testove i da onda imamo jedno rasulo u Srbiji", rekao je Pavićević.

Povodom nacrta izmena Zakona o visokom obrazovanju, ministar Verbić je kazao da su izmene tog zakona prvi korak koji je bitan za narednu školsku godinu i da se nada da će iduće godine biti donet potpuno nov zakon o visokom obrazovanju.

On je rekao da se dve najvažnije izmene zakona odnose na transparentnost rada univerziteta i priznavanje visokoškolkih diploma iz inostranstva koje bi trebalo da novim rešenjima bude efikasnije.

Pavićević je ocenio da predložena rešenja ne nude efikasna rešenja za otklanjanje problema u visokom obrazovanju i da su pokušaj da se gasi požar tamo gde je to neophodno.

On je rekao da ne vidi kako se predloženim rešenjima osnažuje rad Komisije za akreditacije i proveru kvaliteta i istakao da bi to telo trebalo da bude potpuno nezavisno.

Poslanik Nove demokratske stranke Ninoslav Stojadinović rekao je da su predstavljene izmene zakona "kozmetičke" i "iznuđene dnevnim požarima".

Pored ministra i poslanika, na predstavljanju izmena Zakona o visokom obrazovanju u Skupštini Srbije bili su i predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Srđan Stanković, Sofija Pekić iz Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta, kao i rektori univerizetata u Srbiji među kojima i rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević i rektor Megatrend Univerzitata Slobodan Pajović.

Izvor: Mondo

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.