Nova olujna "apokalipsa" već u sredu

Danas nas očekuje „primirje”, a pravo letnje vreme stiže tek početkom avgusta.

Do petka će biti promenljivo vreme i česta pojava pljuskova i grmljavine. U noći između srede i četvrtka očekuje nas nevreme slično prekjučerašnjem. U petak će takođe biti pljuskova i grmljavine, ali manje nego u četvrtak. Od subote nas očekuje bar od četiri do pet toplih i suvih dana, a tokom avgusta biće manje pljuskova - kažu iz RHMZ-a.

Gromovi su Beograđanima uterali strah u kosti, pa je prava prilika da proverite da li je vaš stan dobro zaštićen od udara groma. Za početak, vidite da li imate gromobran. Prošetajte se oko zgrade i pronađite metalnu traku, nalik uzemljenju, iznad koje na poklopcu piše “gromobran” i ima strelicu. Ukoliko to ne uspete, zakucajte na vrata predsednika kućnog saveta i zatražite da vam pokaže projekat gromobranske instalacije i izveštaj o održavanju.

Gromobran moraju da imaju sve stambene zgrade više od 30 metara, kao i sve institucije, tržni centri i drugi javni objekti. Privatne kuće i niže zgrade obično nemaju gromobrane, a u slučaju udara groma šteta će biti minimalna ako je dobro uzemljenje.

"Havarije se najčešće dešavaju u kućama koje imaju loše uzemljenje. Ako je uzemljenje u redu, verovatnoća da se nešto desi je ekstremno mala. Ni gromobran ne pruža stopostotnu zaštitu, ali smanjuje mogućnost da dođe do požara ili velikog oštećenja", objašnjavaju u EDB-u.

Načelnik Uprave za vanredne situacije u Beogradu Rade Milošević kaže da njihove službe redovno proveravaju ispravnost gromobrana u gradu.

"Svakodnevno proveravamo stambene objekte više od 30 metara kao i sve poslovne objekte, javne zgrade... Postoje redovne kontrole koje radimo planski i vanredne kontrole po prijavama. Stambene zgrade kontrolišu se na tri godine, bolnice, škole i javne ustanove na godinu, dve, a fabrike koje imaju visok rizik, poput rafinerije, na šest meseci", objašnjava Milošević.

Izvor: 24 sata

Pogledajte još