PROTEST: Zrenjaninci polivali gradsku kuću vodom

"Danas želimo da ovu našu vodu vratimo onima koji je proizvode i želimo da konačno dopremo do onih koji su nadležni za kvalitet vode. Da li će kroz njihove vlažne fotelje ili zidove, to nas apsolutno ne interesuje. Želimo da lokalni despoti shvate da ovaj narod nije za igru", rekao je novinarima jedan od organizatora protesta Zdravko Vujasinović.

On je ukazao da je na pomolu novi tender za pijaću vodu, ali da postoji bojazan da bi neka nova vlast, kao što je to učinila sadašnja u slučaju s nemačkim "Vasertehnikom" kada je raskinut ugovor, isto tako mogla da poništi taj tender i da se rešavanje problema "vrti u krug".

Prema Vujasinovićevim rečima, tender je napravljen tako da izgleda kao da se namešta samo za jednog ponuđača.

Dragana Popović, operska pevačica koja je danima sedela na trgu i ćutala, danas se priključila građanima.

"Sada imam mnogo da kažem, ali je mnogo važnije što svi naši građani imaju šta da kažu. Do sada su svi ćutali", kazala je Popovićeva.

Protestu su se priključili književnik Uglješa Šajtinac, kao i muzičar Nenad Pantić, poznatiji kao Panta Šiklja Nafta, koji je istakao da u zrenjaninskoj vodi ima arsena, bora, natrijuma i organskih materija u velikim količinama.

"Arsen je dakle hevi metal i nije loše da neko ko je ljubitelj te muzike sedne u hlad, sluša Blek Sabat i pijucka česmovaču, ali takvi su retki", rekao je Panta okupljenim građanima i dodao da građani moraju imati vodu koja je prihvatljiva za sve.

On je kazao da je glavni problem što u njoj nema algi.

"A, recimo, u Užicu imaju alge. Oni imaju, a mi nemamo. Što smo mi gori od njih? Ako budemo složni, mi ćemo baciti alge u vodu. I to ne bilo kakve, već alge koje mi hoćemo da ubacimo. A najbolje modro zelenu algu, koja je najlekovitija alga na svetu", dodao je Panta.

Građanima koji protestuju zbog pijaće vode danas su se priključili i oni koji unazad nekoliko meseci negoduju zbog postavljanja splavova na jezeru u centru grada.

Voda za piće iz zrenjaninskog vodovoda zabranjena je za piće deset godina zbog povišene količine arsena.

Izvor: Novi magazin

Pogledajte još