Epidemija ebole u Liberiji, proglašeno vanredno stanje

Američki predsednik Barak Obama izjavio da je prerano da se žrtvama ove bolesti u Africi šalju lekovi koji su u eksperimentalnoj fazi.

Predsednica Liberije Elen Džonson Serlif noćas je proglasila vanredno stanje u zemlji i upozorila da su potrebne vanredne mere "zbog samog opstanka države".

Liberijski parlament će danas ratifikovati ovu odluku, a isto će učiniti i parlament Sijera Leonea, gde je vanredno stanje proglašeno prošle nedelje.

Govoreći o "jasnoj i prisutnoj opasnosti" od virusa, koji je odneo skoro 1.000 života u zapadnoj Africi, Serlif je najavila da će vanredno stanje trajati najmanje 90 dana.

"Razmere epidemije, zaraznost i stopa smrtnosti od ovog virusa prevazišli su kapacitete bilo koje vladine agencije ili ministarstva", rekla je ona.

U jeku poziva za međunarodnu pomoć, Obama je kazao da je suviše rano da se eksperimentalni lekovi pošalju žrtvama ebole u Africi.

Dva američka državljana koji su radili za hrišćanske humanitarne agencije u Liberiji proteklih dana su dovedeni u SAD na lečenje.

Oni primaju eksperimentalni lek ZMapp i došlo je do poboljšanja, međutim ovaj lek teško može da se proizvodi u velikim količinama.

Prema najnovijim podacima Svetske zdravstvene organizacije (STO), u zapadnoj Africi je od početka godine od ebole umrlo 932 ljudi, a potvrđeno je da je 1.711 osoba inficirana ovom bolešću, uglavnom u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu.

Strahuje se da se bolest proširila i na Nigeriju, pošto je u Lagosu, velikom gradu sa više od 20 miliona stanovnika, umrla medicinska sestra, navodi AFP.

Od subote do ponedeljka širom zapadne Afrike potvrđeno je 45 smrtnih slučajeva od ebole, a humanitarne agencije, uključujući Lekare bez granica, rekle su da je ova teška tropska bolest izmakla kontroli.

Nigerijski ministar zdravlja Onjebuči Čukvu izjavio je da je stupio u kontakt sa američkim Centrom za kontrolu bolesti zbog mogućnosti da od njih nabave lekove.

"Rekao sam da imamo informacije da je ovaj eksperimentalni lek, izgleda, koristan. Hteli bismo da nabavimo lek zbog naših ljudi koji se leče i koji su u periodu inkubacije", dodao je on.

Međutim Obama je rekao da zemlje u kojima vlada epidemija treba da se fokusiraju na izgradnju "jake javne infrastrukture".

Čukvu je kazao da je svih sedam potvrđenih slučajeva u njegovoj zemlji bilo "u direktnom kontaktu" sa Patrikom Sojerom, službenikom liberjskog ministarstva finansija koji je doneo virus u Lagos 20. jula i potom umro u bolnici.

SZO je sazvala hitnu sednicu iza zatvorenih vrata u Ženevi na kojoj treba da odluči da li će proglasiti međunarodnu krizu. Ne očekuje se da će ova odluka biti doneta pre petka.

U glavnom gradu Liberije Monroviji tela žrtava ebole ostavljena su po ulicama ili u kućama i nisu pokopana.

A u Sijera Leoneu, gde ima najviše potvrđenih slučajeva ebole, 800 vojnika, među kojima je 50 vojnih medicinskih sestara, obezbeđuju bolnice i klinike u kojima se leče pacijenti od ebole, izjavio je jedan portparol vojske.

Avion španskog vazduhoplovstva juče je odleteo za Liberiju odakle treba da vrati kući na lečenje inficiranog španskog misionara.

U međuvremenu, Saudijac koji je boravio u Sijera Leoneu i imao je simptome slične eboli, umro je juče od infarkta, saopštio je saudijsko ministarstvo zdravlja.

Ebola je otkrivena 1976. godine i dobila je ime po reci koja se nalazi u današnjoj Demokratskoj Republici Kongo. Ova bolest se prenosi kontaktom sa izlučevinama zaražene osobe kao što su krv, pljuvačka i znoj.

Od nje je umrlo oko dve trećine obolelih tokom protekle četiri decenije, a u čak dve epidemije stopa smrtnosti je bila skoro 90 odsto.

U najnovijoj epidemiji stopa smrtnosti je oko 55 odsto.

izvor: B92

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.