UNICEF osudio smrt jemenske devojčice na porođaju

UJEDINJENE NACIJE, 15. septembra 2009. (Beta-AP) - Direktorka Fonda za decu Ujedinjenih nacija (UNICEF) En Veneman izjavila je danas da smrt 12-godišnje jemenske devojčice na porođaju ističe hitnu potrebu za boljom zaštitom prava devojčica i za sprečavanjem ranih brakova.

Devojčica je umrla u petak u jednoj bolnici 220 kilometra zapadno od prestonice Sane, zbog velikog gubitka krvi na porođaju koji je trajao tri dana, a beba je bila mrtvorođena. Imala je 11 godina kada ju je otac udao za 24-godišnjeg muškarca.

"Rani brakovi devojčicama uskraćuju detinjstvo i sprečavaju njihovo školovanje... Ovakve tragedije ističu potrebu bolje zaštite prava žena i dece, posebno devojčica ... Rani brakovi često su posledica siromaštva i zanemarivanja", izjavila je direktorka UNICEF-a.

U Jemenu, najsiromašnijoj arapskoj zemlji, još vladaju plemenski običaji, a rani brakovi su vrlo česti. Prema podacima tamošnjeg Ministrastva socijalne politike, više od četvrtine žena u Jemenu stupa u brak pre navršene 15. godine.

Pogledajte još