Donjeck opkoljen: 45.000 ruskih vojnika na granici

Ukrajinski Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu zatražio je od žitelja Donjecka i Luganska da napuste te gradove na istoku Ukrajine preko koridora koje su formirali ukrajinski vojnici, jer se trenutno priprema napad.

"Obraćamo se civilima sa pozivom da privremeno napuste te gradove, jer će tamo biti sprovedena operacija njihovog oslobađanja i uništavanja terorista", rekao je predstavnik SNBO Andrej Lisenko a prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, ukrajinske snage bezbednosti spremne su da maksimalno pomognu lokalnom stanovništvu koje odluči da privremeno ode.

"Spremni smo da obezbedimo sav mogući prevoz za odvoženje ljudi", rekao je Lisenko a prenosi ukrajinska agencija.

Ukrajinska vojska priprema se za završnu fazu preuzimanja Donjecka od proruskih snaga, pošto je ostvarila značajnu prednost razdvojivši njihove redove, najavio je portparol vojske Andrij Lisenko.

Portparol ukrajinske vojske je rekao da su kijevske snage sada odsekle Donjeck od drugog glavnog uporišta pobunjenika - Luganska, javlja agencija Rojters, prenosi Tanjug.
"Snage za antiterorističke operacije se pripremaju za završnu fazu oslobađanja Donjecka. Naše snage su, u potpunosti, odsekle Donjeck od Luganska. Radimo na oslobađanje oba grada, ali bolje da se prvo oslobodi Donjeck - to je važnije", rekao je Lisenko za Rojters.

Borbe u Donjecku razbuktale su se u nedelju, pošto su vladine snage nastavile sa udarima na uporišta proruskih snaga koje su se povukle zbog ponude za bezuslovno primirje, najavljeno samo dan ranije.

U Kijevu tvrde da se na granici nalazi oko 45.000 ruskih vojnika, praćenih tenkovima, raketnim sistemima, avijacijom i helikopterima.

Cilj "antiterorističke operacije" ukrajinske vojske je potiskivanje Rusa sa jugoistoka Ukrajine, izjavio je danas ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Stiče se utisak da se cilj tzv. antiterorističke operacije sastoji u tome da se jugoistok sravni sa zemljom, da svi Rusi odatle odu i, verovatno, potom nasele onima, koji će se drugačije odnositi prema istoriji i kulturiji, prijateljstvu i viševekovnim vezama naših naroda", rekao je Lavrov a prenosi Itar-Tas s.

Izvor: Novosti

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.