Predlog nacrta izraelsko-palestinskog sporazuma

TEL AVIV, 16. septembra 2009. (Beta-AP) - Jerusalim podeljen zidovima, ogradama i kanalima, Zapadna obala i Gaza povezane podzemnim autoputem i rešenje problema spornih naselja oko Jerusalima koje bi uslovilo preseljenje 100.000 jevrejskih naseljenika neki su od predloga nacrta izraelsko-palestinskog sporazuma koji je predstavljen javnosti.

Nacrt sporazuma na oko 400 strana, objavljen u utorak i poznat pod imenom Ženevska inicijativa, proizvod je rada timova izraelskih i palestinskih stručnjaka i bivših pregovarača u bliskoistočnim mirovnim pregovorima, čiji cilj je uspostavljanje palestinske države, i za sada još uvek nije zvaničan.

Nacrt sporazuma predlaže da 97,5 odsto palestinske države bude uspostavljeno na Zapadnoj obali, u pojasu Gaze i svim arapskim naseljima u Jerusalimu.

Izraelu bi pripala 2,5 odsto teritorije Zapadne obale na kojima se nalazi nekoliko velikih jevrejskih naselja nedaleko od Jerusalima, dok bi kao posledica novog sporazuma iz te oblasti oko 100.000 Izraelaca trebalo da se preseli. Izraelu bi, takođe, pripala i sva jevrejska naselja u tradicionalno arapskom istočnom Jerusalimu.

Pogledajte još