Da li će i Srbija kažnjavati "pse rata" i "dobrovoljce"

Izmene zakona najavio je Rasim Ljajić, ministar trgovine i telekomunikacija, koji kaže da ukoliko bi Vlada prihvatila predložene izmene, njegova inicijativa za sankcionisanje "plaćenika" bi vrlo brzo mogla da nađe svoje mesto u Krivičnom zakoniku.

Prema njegovim rečima, premijer Aleksandar Vučić i cela Srpska napredna stranka stala je iza predloga i nema formalnih prepreka da do najavljenih izmena ne dođe.

U nacrtu izmena, koje Ljajićeva Socijaldemokratska partija Srbije već nekoliko godina pokušava da stavi na dnevni red, predložene su kazne zatvora za organizatore dobrovoljaca od dve do 12 godina, dok bi borci mogli da robijaju od jedne do pet godina.

Ipak, kako kaže Ljajić, ovo su samo predlozi i SDPS je spremna da prepusti Vladi inicijativu kako bi ove izmene bile usvojene.

"Mi smo pokušali da proguramo predlog po kom bi se 'psima rata' ukinulo državljanstvo Srbije, ali to nije u skladu sa našim Ustavom. Stoga, izmena Krivičnog zakonika kojom bi se ratovanje u drugim zemljama tretiralo kao teško krivicno delo, deluje kao pravi način", naveo je Ljajić.

Izvor: Mondo

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.