Imate loš zadah? Listić jednog povrća rešava problem!

1. Alkohol

Ako ste popili veću količinu alkoholnih pića, dah vam sigurno neće imati prijatan miris. Alkohol je moćan diuretik, a njegovom konzumacijom ne podstiče se samo isisavanje vode iz mozga i tela, već i iz usta, ali se blokira i proizvodnja sekreta u nosu. Sekret je bogat prirodnim enzimima koji razgrađuju i ispiraju “smrdljive” bakterije, pa tako svaka čašica više neminovno može pogoršati zadah.

Savet: Ako pijete alkohol, gledajte da između tura pijete i dosta vode.

2. Pepermint

Većina smatra kako su žvakaće guma i bombone s pepermintom sjajno oružje u borbi protiv lošeg zadaha. Velika zabluda! Kako navode stručnjaci, brojni proizvodi od mentola za osveženje bi vam mogli doneti više štete nego koristiti.

Naime, mnogi od tih proizvoda sadrže šećere, koji su zapravo čista hrana za bakterije, a dok bakterije jedu šećer, nastaju štetni slojevi sumpora koji izazivaju neugodan zadah.

Savet: Birajte one bombone koje ne sadrže šećer. To ga neće ukloniti, ali će makar ublažiti loš zadah.

3. Meso

Ako nekoliko puta nedeljno konzumirate meso, to neće uticati na dah, ali… Ako preterate s konzumacijom proteina, tada biste mogli da imate problem.

Naime, jedan od nusproizvoda koji nastaje pri razgradnji proteina je amonijak; on se oslobađa kroz usta i izaziva veoma loš zadah.

Savet: Kontrolišite unos proteina, a uz svaki mesni obrok jedite svežu salatu i pijte dosta vode.

4. Suvo voće

Ono ne samo da je prepuno bakterija, već sadrži i velike količine netopivih vlakana celuloze zbog kojih se komadići voća hvataju i lepe za zube. Takođe, valja imati na umu i količinu šećera koju sadrži sušeno voće, a već znamo da šećer pogodno utiče na bujanje gljivica i loš zadah...

Savet: Ako ne možete da ga se odreknete, obavezno posle konzumiranja suvog voća operite zube i očistite ih zubnim koncem.

Ukoliko i pored svih ovih saveta ne uspevate da odagnate neprijatan miris iz usta, grickajte listić peršuna ili sipajte iseckano sveže peršunovo lišće preko salate. Ovo povrće je “ubica” lošeg zadaha!

Pršun je delotvoran i zbog OVOGA.

Izvor: tportal.hr

Pogledajte još