Pogođen konvoj sa izbeglicama kod Luganska, ima žrtava

Konvoj autobusa sa izbeglicama kod istočnog ukrajinskom gradu Lugansk pogođen je danas raketom proruskih snaga tokom razmene vatre i ima žrtava, saopštio je portparol ukrajinske vojske.

"Proruske snage su ispalili rakete 'Grad' na konvoj izbeglica iz Luganska u blizini oblasti Hrjaščuvatije i Novosvitlivka (u blizini Luganska) ... čekamo da čujemo koliko je poginulo", rekao je portparol ukrajinske vojske za vojne operacije na istoku, prenela je agencija Rojters.

Portparolka samoproglašene Donjecke Narodne Republike rekla je da nema bilo kakve informacije o tom slučaju.

Međutim, u dnevnom biltenu proruskih snaga navodi se da su "separatisti" i ukrajinska vojska razmenili tešku artiljerijsku vatru, dok su autobusi bili na putu.

Inače, Ukrajinske snage su tokom noći dodatno potisnule proruske snage u borbama oko grada Donjecka, pa su tako okružile gradić Gorlovku i preuzeli potpunu kontrolu nad nekim manjim mestima u tom regionu, saopštila je danas ukrajinska vojska. U saopštenju vojske se navode sumnje da su proruske snage tokom sinoćnjih borbi južno od Donjecka, u blizini sela Novokaterinivka, koristile moćni raketni sistem ruske proizvodnje - "Uragan", što je prvi put u toku sukoba na istoku Ukrajine da je to oružje korišćeno, preneo je Rojters.

"Naselja Malaja Ivanivka i Andrijanivka su u potpunosti očišćene od pobunjenika. Naselje Alčevsk je sada potpuno okruženo, a Gorlovka blokirana", navodi se u saopštenju.

Gorlovka, grad sa više od 230.000 stanovnika koji je od samog početka konflikta pod kontrolom proruskih snaga, ima veliki strateški značaj pošto se nalazi veoma blizu glavnog puta koji povezuje Donjeck i Lugansk.

Vlada u Kijevu optužuje Rusiju da je omogućila stalni priliv tenkova, raketnih sistema i oklopnih vozila proruskim snagama na istoku Ukrajine, što zvanična Moskva negira.

Izvor: Novosti

Pogledajte još