Nakon dve godine: Sindikati traže povećanje minimalca, poslodavci ne daju

Taj stav izneli su na današnjem Sastanku komisIje koja se bavi utvrđivanjem minimalne zarade, dok se predstavnici resornih ministarstava nisu o tome izjašnjavali, već su samo saslušali njihove stavove, rečeno je nakon sastanka u Uniji poslodavaca Srbije i Savezu samostalnih sindikata Srbije (SSSS).

Predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković mišljenja je da minimalnu zaradu ne bi trebalo još uvek povećavati budući da nije došlo do povećanja BDP-a i on je ostao na nivou iz 2008. godine.

Budući da neki pokazatelji ukazuju na to da se može očekivati pad BDP-a, a nije došlo ni do značajnog povećanja zaposlenosti, mislimo da nije potrebno povećavati zaradu, kaže Atanacković.

Atanacković kaže da ne bi bilo logično da se minimalna zarada poveća jer ona utiče i na povećanje ukupne zarade, što bi, kako kaže bilo kontra merama koje se očekuju, a odnose se na smanjenje plata i penzija.

Na današnjem sastanku, kako kaže, predstavnici Ministarstva rada i Ministarstva finansija nisu se izjasnili o tome, već su samo saslušali stavove socijalnih partnera.

Atanacković očekuje da bi sednica Socijalno-ekonomskog saveta (SES) mogla da se održi već u petak.

Minimalna plata ista već dve godine

Potpredsednik SSSS Zoran Mihajlović rekao je da prema izmenama Zakona o radu ima osnova da se minimalna zarada, koja je ista već dve godine poveća i da bi ona prema svim parametrima mogla da iznosi oko 138 dinara.

On je podsetio da bi ona trebalo da se menja jer je već dve godine na istom nivou - 115 dinara po satu. Mihajlović očekuje i da bi se detaljnije o tome socijalni partneri mogli izjasniti na sednici krajem ove nedelje.

Vlada Srbije je polovinom jula donela odluku da minimalna zarada, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za period jul - decembar 2014. godine u Srbiji ostane 115 dinara po satu.

To znači da minimalna neto plata u Srbiji iznosi 20.010 dinara, i na tom je nivou od pre dve godine. Tolika zarada spada u najniže u regionu, a poslednje povećanje zaposleni su dobili u aprilu 2012 . godine kada je minimalac po satu povecan sa 102 na 115 dinara.

Na sednici Socijalno ekonomskog saveta u februaru ove godine, doneta je odluka da se cena rada ne menja do juna, a i tada je radnik u Srbiji je sa minimalnom platom od 175 evra bio jedan od najmanje plaćenih u okruženju.

Nadlanu / izvor: Blic

Pogledajte još