"Depo" će ipak biti rekonstruisan?

On je povodom pisma koje su zakupci tržnog centra Depo uputili gradonačelniku Beograda Siniši Malom rekao da razume zahteve, ali da su upućeni na pogrešnu adresu.

“Depo će ostati na svom mestu i biće rekonstruisan”, rekao je Milković povodom spekulacija da će na mestu Depoa biti izgrađen tržni centar.

“Depo je kulturno-istorijski spomenik i jedan od najstarijih objekata saobraćajne infrastrukture u Beogradu. Kao takav nalazi se pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda”, kazao je Milković.

Prema njegovim rečima, to znači da se nikakvi ad hok radovi na tom objektu koji je delimično izgoreo neće izvoditi sve dok Zavod ne bude dao svoje uslove i dok ne bude raspisana javna nabavka za procenu štete, kao i za projekat obnove Depoa.

Milković je najavio da će javna nabavka biti raspisana u narednih sedam dana.

On je objasnio da će posle dobijene procena štete i urađenog projekta obnove biti poznato koliko novca je potrebno za rekonstrukciju objekta i koliko sredstava nedostaje, kada se uzme u obzir suma od osiguravajuće kompanije “koja nije dovoljna”.

Kako je podsetio, zakupcima iz sadašnjeg tržnog centra Depo ponuđene su tezge na drugim gradskim pijacama uz tromesečno oslobađanje obaveza plaćanja.

“Dakle, ko želi da radi ima gde da prodaje robu”, rekao je Milković i dodao da je Depo spomenik, vlasništvo Grada Beograda i da niko privatno, bio direktni ili indirektni zakupac, ne može da odlučuje o tome kako će se on rekonstruisati.

I dok v.d. generalnog direktora GSP “Beograd” tvrdi da će Depo biti rekonstruisan, ljudi kojima su pre tri nedelje izgorele tezge sa svim proizvodima i kojima je to bio jedini izvor prihoda od čega su izdržavali porodice, tvrde da gradonačelnik nije ni pročitao pisma u kojima traže da se privremeno presele u Halu 3 Depoa, dok se prostor u kome su radili ne renovira.

“Imali smo neformalne razgovore sa direktorom GSP-a, ono sto mi želimo jeste da odemo direktno kod gradonačelnika, i pojavićemo se i sutra, da se stoji ceo dan ako treba. Da se ujedno zavede dopis kod gospodina Vučića za prijem u Republičku Vladu”, kaže Dragan Đurašinović, predsednik Udruženja “Depo”.

Zakupci od gradonačelnika Beograda očekuju zvaničan stav Skupštine Grada, ali i pismene garancije da će biti vraćeni na svoja stara mesta izvora prihoda.

Iz uprave gradskih pijaca zakupce mole da budu strpljivi i napominju da procena štete i raščišćavanje objekta još nisu počeli, jer prvo policija mora da završi posao i da saglasnost.

Depo je izgoreo 23. avgusta i u njemu je bilo 160 tezgi, uglavnom s garderobom. Zakupci su u sredu podneli nov zahtev beogradskoj vlasti da im se omogući postavljanje tezgi u zgradi Depoa koja nije bila zahvaćena požarom.

Nadlau / Izvor: B92