OČAJNI: Oboleli od ebole kupuju "serum za oporavak"

Očajni ljudi oboleli od ebole odlučili su da preuzmu stvari u svoje ruke tako što su počeli da kupuju krv od pacijenta koji su uspeli da se izbore sa opasnim virusom i prežive. Pokušaj da nađu spas na crnom tržištu je prouzrokovan lošim funkcionisanjem bolnica i njihovoj nespremnosti da pobede ebolu.

“Serum za oporavak” je novo ime za krv oporavljenih pacijenata, za koju se veruje da sadrži posebna antitela koja pomažu u borbi protiv ebole. Sve je počelo od lečenja dvojice lekara pomenutim “serumom”, koji su se razboleli u Liberiji lečeći svoje pacijente.

Međutim, za razliku od ovog lekara koji je krv dobio u kontrolisanim uslovima, meštani ugroženih zemalja kupuju krv na crnom tržišti gde je veliki rizik zbog različitih infekcija, a naročito HIV virusa.

- Rezultati istraživanja su pokazali da krv preživelih može da bude korisna pri lečenju od ebole, ali da još uvek nije poznato u kojoj meri su preživela antitela nakon oporavka pacijenta. Potrebno je još istraživanja – objasnili su iz Svetske zdravstvene organizacije.

Najsmrtonosnija epidemija ebole je već ubila 2.400 ljudi, najviše njih u Gvineji, Liberiji i Sijera Lioneu. Novi slučajevi zaraze su zabeleženi u Senegalu i Nigeriji, a broj obolelih već prelazi 1.000. Bolest se prenosi telesnim tečnostima, ali postoji strah od mutacije virusa koji bi doveo do toga da se je moguća zaraza i putem vazduha, što bi izazvalo globalnu epidemiju i predstavljalo problem čitavom svetu.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još