Osvežavajući kolaž od bilja

Malo arnike, hrastove kore ili  neke druge biljčice. Iskoristite preostale rezerve, pre svega, za održavanje lepote i zdravlja

Čaj od kantariona gucnite kada vam je energija na rezervi, a čaj od hrastove kore kad preterate s cigaretama. Tinkturu od arnike privijte na mišiće nogu, umorne od igranja tokom „lude noći”

Ukoliko ste propustili da se na vreme snabdete novom zalihom lekovitog bilja za svoju kućnu apoteku, ništa strašno. Pogledajte da li je ostalo još nešto u „tajnim” pregradama i sigurno ćete naići na nešto kantariona, malo arnike, hrastove kore ili  neke druge biljčice. Iskoristite preostale rezerve, pre svega, za održavanje lepote i zdravlja. 

Čaj od  kantariona poboljšava apetit, a naročito se preporučuje protiv glavobolje, nervnih slabosti, srčanih neuroza, nesanice i psihičke premorenosti.
Priprema se tako što se supena kašika usitnjenog kantariona prelije šoljom ključale vode, kuva 5 minuta, ostavi desetak minuta (poklopljen). Pije se po šolja toplog čaja (u gutljajima) i to ujutru našte i uveče pre spavanja.
 
Ulje kantariona je u kozmetici veoma hvaljeno sredstvo za negu nečiste, suve i kože podložne perutanju. Istovremeno ima izraženo antimikrobno dejstvo. Otuda je veoma važan deo zimske kućne apoteke. Uljni ekstrakt ove biljke isključivo se priprema od sveže biljke. Otuda, ukoliko ga nismo pripremili tokom leta, ulje treba nabaviti od pouzdanog proizvođača, koji je biljku estrahovao u kvalitetnom maslinovom ulju. Ovo ulje je antibakterijski agens protiv opekotina i odlično sredstvo za ispiranje obolelog uha, grla i nosa, kao i za lečenje čireva.
 
Za melem protiv strija potrebno je: 2 supene kašike ulja kantariona, supena kašika ulja od čička, 5 kapi soka od limuna, 3 kapi tinkture od nevena, sveže žumance. U sveže žumance (uz stalno mešanje plastičnom varjačom) doda se najpre kantarionovo, zatim ulje od čička, pa sok limuna i na kraju tinktura od nevena, tako da se dobije poput majoneza ravnomerna masa. Melem se pomoću široke četkice nanosi u tankom sloju na mesto zahvaćeno strijama, nakon pola sata se istušira toplom vodom, a zatim se u veoma tankom sloju nanosi krema za regeneraciju kože. Tretman se primenjuje dva puta nedeljno.

Čaj od hrastove kore blagotvorno deluje protiv bolova koji prate otežano mokrenje, preopterećenje jetre, a s posebnim uspehom eliminiše teško trovanje nikotinom.
Priprema se tako što se 3 supene kašike kore umeša u litar ključale vode, kuva 10 minuta, zatim procedi i ohladi. Dobijena količina se podeli na tri dela i konzumira na pola sata pre obroka. Napomena: u nekim slučajevima ovaj čaj može izazvati zatvor i tada se koristi mešavina od dva dela hrastove kore i dela kore krušine.

Ulje kore hrasta jedno je od najboljih prirodnih sredstava protiv svih vrsta ozeblina.
Recept: supena kašika suve hrastove kore umeša se u 100 g proključalog maslinovog ulja i pošto se ohladi, dodaju se 2 čajne kašičice soka od limuna (uz stalno mešanje). Pre upotrebe ulje se obavezno promućka. Izvanredno se kombinuje sa kupkom od kore hrasta protiv ozeblina: 500 g samlevene hrastove kore se umeša u 3–4 litra ključale vode, kuva 20 minuta i zatim doda vodi za kupanje. Posle kupke ozebla mesta se premažu uljem.

Tinktura arnike je osnova kozmetičkih preparata koji deluju na poboljšanje cirkulacije i kao obloga efikasno smiruje upalu mišića.
Recept: supena kašika lista spusti se u u bocu sa širokim grlom, prelije sa 200 grama alkohola (70%), ostavi 4–6 nedelja na toplom mestu (blizu grejnog tela) i zatim procedi. Aromatična, zlatnožuta tinkturačuva se  na tamnom i hladnom mestu.

Ulje arnike je odlično lekovito sredstvo protiv manjih upala ili upalnih procesa mišića. Kao kozmetički preparat koristi se za pripremanje krema, masažnih ulja i maski za lice koje ubrzavaju cirkulaciju. Ulje se upotrebljava i za pripremanje mleka za čišćenje lica i obloga za telo.
Recept: supena kašika lista  umeša se u 200 g rafinisanog maslinovog ulja, ostavi 2–3 nedelje (češće se promućka). Čuva se na tamnom mestu.

http://lisa.burda.co.yu

Pogledajte još