Beograđani, ovaj hotel će biti karantin za one sa simptomima ebole!

U hotelu „Nacional“ biće smeštene sve osobe za koje se sumnja da su bile u kontaktu sa obolelima od ebole. S obzirom na to da se radi o hotelu koji je u privatnom vlasništvu, odluku o tome mora da donese Vlada Srbije.

Ovakav plan samo pokazuje koliko su zdravstvene vlasti ozbiljno shvatile opasnost koja preti ukoliko se ebola prenese u Srbiju. I sam ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar pre dva dana je izjavio da opasnost od ebole i dalje postoji i da nema opuštanja.

- Epidemiolozi su ti koji procenjuju da li određena lokacija, objekat imaju uslove da budu karantini za zdrave. Obično su to hoteli koji su udaljeni od naseljenih mesta. I kada smo davnih godina imali variolu veru, karantin je bio motel “1000 ruža” na Avali - objašnjava izvor.

Nacional” se nalazi na dobroj lokaciji, tačnije na autoputu. Od centra grada udaljen je osam kilometara, a 10 kilometara od aerodroma.

- U njemu će biti smeštene osobe koje nemaju nikakve simptome ebole, ali su bile u kontaktu sa obolelima. Vreme koje se provodi u karantinu je 21 dan-navodi isti izvor.

Hotel "Nacional": Radimo uobičajeno, otvoreni smo za goste

"Ovih dana radimo uobičajeno i ne postoji nikakav karantin za osobe koje su bile u kontaktu sa obolelima od ebole. Hotel je otvoren za sve goste, među kojima je juče bilo i skoro stotinu dece. Ukoliko Ministarstvo zdravlja ispostavi zahtev za smeštaj osoba koje su bile u kontaktu sa obolelima, javnost će o tome biti odmah obaveštena, a hotel će biti zatvoren za goste", saopštila je uprava hotela.

Ukoliko se dogodi da se kod nekog od ljudi koji borave u karantinu pojave simptomi bolesti, kao što je visoka temperatura, malaksalost, bolovi u stomaku, dijareja, takva osoba biće odmah prebačena u odgovarajuću infektivnu kliniku. Takve osobe se onda smeštaju u izolaciju na lečenje.

Čovek se može zaraziti preko telesnih tečnosti, izlučevina, a u nekim slučajevima i respiratornim putem, i to kad su dve osobe u bliskom kontaktu.

Američki predsednik Barak Obama upozorio je da epidemija ebole u afričkim zemljama “izmiče kontroli” i pozvao svetsku zajednicu da brzo deluje i zaustavi širenje bolesti.

Izvor: Kurir

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.