Dan odluke: Prajda (ne)će biti?

Odluka o održavanju Gej parade, zakazane za sutra, biće poznata danas u toku dana.

„Apelujem na građane i ljude koji vole Srbiju da sačuvaju red i mir i spreče da dođe do rušenja grada i napada na policiju. Biro je odlučio da Parada neće biti zabranjena, ali ukoliko se bezbednosna situacija promeni, može da se desi da se ona ipak ne održi“, rekao je Nebojša Stefanović, ministar policije koji je najavio da će Biro zasedati intenzivno i u narednom periodu kako bi odluka bila doneta blagovremeno.

Desničari na Trgu
Pokret za život "Dveri" najavio je da će danas u 19 sati na Trgu republike biti održan politički protest protiv održavanja Gej parade u Beogradu.
Na skupu će, kako je najavljeno, biti prikazan dokumentarni film "Sodom" čiji je autor ruski novinar Arkadije Mamontov.

Reakcije iz EU
Poslanik nemačkih Zelenih Folker Bek ocenjuje da homoseksualci u Srbiji žive veoma teško, jer su primorani na prikrivanje i život u stalnom strahu.

- Srpska vlada mora da promeni homofobnu klimu, a Parada ponosa ovoga puta u Beogradu mora da se održi - rekao je Bek u intervjuu za „Dojče vele“.

Organizatori Prajda: Zabrinuti smo
Organizacioni odbor Parade ponosa Beograd poziva sve nadležne državne institucije da istraju u odbrani Ustavom garantovanih prava svojih građana.
"Zabrinuti smo zbog informacije Biroa za koordinaciju službi bezbednosti u kojoj stoji da Parada ponosa nije zabranjena, ali da će konačnu bezbednosnu procenu, od koje zavisi da li će Prajd biti održan, Biro doneti tek nakon skupova koji su zakazani za danas", kaže Boban Stojanović, jedan od organizatora Prajda, koji nije želeo da komentariše da li će se Parada ponosa i pored zabrane održati poput prošle godine.

Pojedini ministri i poslanici Narodne Skupštine najavili su da će se priključiti učesnicima Gej parade u njihovoj šetnji Beogradom. Izvesno je da će u koloni biti ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, kao i lider LDP-a Čedomir Jovanović.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić decidno je odbacio mogućnost da će šetati u nedelju.

Izvor: Blic/ND

Pogledajte još